latinica  ћирилица
27/11/2022 |  15:54 | Autor: SRNA

Sarajevo: Uvedena pripravnost zbog zagađenosti vazduha

U Sarajevu je uvedena pripravnost zbog velike zagađenosti vazduha.
Sarajevo - zagađenje - Foto: RTRS
Sarajevo - zagađenjeFoto: RTRS

Iz kantonalne Vlade saopšteno je da je odluka donesena na osnovu mjerenja koncentracije zagađujućih materija u vazduhu juče i danas, kao i vremenske prognoze za naredna tri dana.

Na mjernim stanicama na lokalitetima Vijećnice, Vogošće, Ilijaša, Otoke, Hadžića i Ilidže zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za P M10 čestitice.

Uvođenje pripravnosti podrazumijeva, između ostalog, apel stanovništvu da smanji broj vozila u saobraćaju korištenjem jednog vozila za više osoba, te zabranu kretanja vozila sa dizel motorom euro jedan ili manje u zoni A, u opštinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine.

Škole i vrtići se upozoravaju da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi fizičkog vaspitanja ne odvijaju u dvorištima škola.

Rizičnim grupama stanovništva - trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima preporučuje se da tokom zagađenja smanje kretanje i boravak vani, a ukoliko je to neophodno, da koriste maske za aerozagađenje.

Apeluje se na stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju vazduha, uz podsjećanje da je kažnjivo odlaganje vrelog pepela u kontejnere za komunalni otpad, kao i da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru.

U svim zonama intenziviraće se čišćenja i pranje ulica primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačaće se inspekcijski nadzor na gradilištima.

Predviđeno je i smanjenje temperature za minimalno dva stepena Celzijusova na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

Pozivaju se pravna lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomijeranje početka radnog vremena radi rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Iz kantonalne Vlade navode da će Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastaviti kontinuirano da prati vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu, te obavještava građane o svim eventualnim promjenama.