latinica  ћирилица
27/11/2022 |  16:54 ⇒ 20:16 | Autor: Agencije

Piksi: Mundijal sada počinje za Srbiju, Kostić spreman (FOTO)

Fudbalska reprezentacija Srbije u ponedjeljak od 11 časova igra protiv Kameruna drugi meč na Svjetskom prvenstvu, a selektor Dragan Stojković Piksi istakao je da Mundijal za Orlove kreće poslije meča sa Brazilom, te da je situacija sa povredama sada bolja i da je Filip Kostić spreman.
Dragan Stojković Piksi (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Dragan Stojković Piksi (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Podsjećanja radi, Srbija je u prvom meču na turniru igrala protiv Brazila i poražena je rezultatom 2:0, a oba gola za Selesao dao je Rišarlison.

- I ranije smo znali da će prva utakmica sa Brazilom biti jako teško, posebno što smo imali probleme sa povrdama ključnih igrača. Ovo je Mundijal za Srbiju je praktično počeo poslije utakmice sa Brazilom. Znamo da će se Kamerun i Švajcarska zajedno sa nama boriti za mjesto za prolazak dalje. Situacija je dosta bolja po pitanju povreda igrača.Pripremićemo se najbolje što možemo, veoma je važna utakmica. I oni su krenuli sa porazom - rekao je Piksi.

Selektor Dragan Stojković istakao je da će biti promjena u odnosu na meč sa Brazlom, te da je Filip Kostić u konkurenciji za utakmicu.

- Biće promjena. Situacije je bolje, i te kako sam zadovoljan u odnosu na ono što je bilo pre deset dana. On je posljednja dva treninga odradio sa ekipom i biće u konkurenciji za tim. Intenzitet kojim je radio pokazuje da je spreman. Da li će igrati, vidjećemo - dodao je Stojković.

Poslije meča sa Brazilom nije bio zadovoljan fizičkim aspektom.

- Napravljena je analiza. Naš problem u drugom poluvremenu je bio što smo se trošili nizašta. Statistika pokazuje da smo pretrčali više od Brazila, a statistika pokazala kao da ne postojimo. Imali smo 160 promašenih pasova. Tako je nemoguće dobiti bilo koga. Nismo bili kompletna ekipa na terenu i upravo iz razloga što smo imali personalne probleme i što nisam mogao da izađem sa najboljim timom. Bila bi totalno drugačija slika u svih 90 minuta, ne samo tih 45. To što smo uradili posljednja dva dana, intenzitet rada. Igrači odgovorili na to pozitivno u fizičkom i tehničkom smislu. Pokazuje da se vraćamo kad je najpotrebnije. Što se fizike tiče... Od dolaska u Katar imali smo jedno sedam-osam igrača koji nisu bili u trenažnom procesu! Nisam to mogao javno da govorim jer bi cijeli svijet znao. To je bilo vrlo zabrinjavajuće za mene. Neko me je pitao, selektore ne vidimo osmijeh... Sad znate razlog što ga nije bilo. Na kraju, osmijeh se polako vraća, bolje je nego što je bilo - kaže Piski.

Najavio je da će ići na pobjedu.

- Iste su aspiracije, tri boda. Bićemo ofanzivni, da bi dao gol, moraš da napadaš. Kao tim, moramo djelovati kao kompaktna ekipa koja zna šta radi na terenu. Stanje igrača me puno raduje, više nego prije nekoliko dana. Da li će Mitrović i Vlahović početi ili ne, vidjećete sutra. Znam sastav, znam ko će igrati sutra. Nemam dilemu, to je razlika u odnosu na Brazil, to otvoreno kažem. Informacije su dolazile ovako i onako, prepušteni ste do zadnjeg momenta. Sad je drugačije. Tim znamo, Srbija će igrati na pobjedu, nema razloga da drugačije razmišljamo. Poštujemo Kamerun. Snažna ekipa, mogu da naprave problem bilo kom. Gledao sam ih protiv Švajcarske, jedna gol odlučio, ali Kamerun je i te kako dobra ekipa. Nisam znao da je Kamerun posljednji put pobijedio Rumuniju 1990. Sjećam se Mile i cijele te ekipe koja je djelovala moćno. Svidjelo mi se kako su igrali taj Mundijal - dodao je Stojković.

Golman Srbije Vanja Milinković Savić pohvalio je kolegu Andrea Onanu.

- Onana je odličan golman, izborio se sa pritiskom. O njemu kao golmanu mislim sve najbolje - dodao je Milinković Savić.

Pitali su ga i da li se priprema posebno za Kamerun.

- Na meni je da se pripremim najbolje. Da li ću imati više posla, nadam se da ne, ali to ne zavisi od mene - dodao je on.

Stojković je dodao da ne prati štampu, ali je čuo šta je rekao Tijago Silva poslije meča sa Brazilom.

- Nema potrebe da čitam šta ko piše. Treba da dođe do kritika, ali može doći da neko kaže glupost koja može da utiče na tim. On je vrhunski igrač, njemu je lako da igra protiv rekonvalescenta. Da je Mitrović bio spreman, ne vjerujem da bi tako pričao. Ako je rekao da smo trebali bolju analizu da napravimo... Pogodili smo njihov tim, mogu da pokažem papir od 15. novembra. Јedino mi je žao što nismo imali sve igrače na sto odsto. Uz sav repekt, bilo bi totalno drugačije - smatra selektor Srbije.

Kada je riječ o utakmici sa brazilom golman Srbije je istakao da je ta utakmica, sada iza njih.

- Moja dobra utakmica nije nam donijela bodove. Ne gledam unazad, bitno je da se spremimo za Kamerun, to nam je cilj - poručio je Milinković Savić.