latinica  ћирилица
27/11/2022 |  18:08 ⇒ 28/11/2022 | 07:03 | Autor: RTRS

Inspektori ponovo na terenu - kontrolišu mljekare i veleprodajne cijene mlijeka (VIDEO)

Inspektori ponovo na terenu - kontrolišu mljekare i veleprodajne cijene mlijeka.
Mlijeko - Foto: RTRS
MlijekoFoto: RTRS

Prve kazne već ispisane. Zbog čega je maloprodajna cijena mlijeka, duplo veća nego prije godinu dana?

U moru poskupljenja osnovnih životnih namirnica, cijena mlijeka predstavlja još jedan udar na kućni budžet. Tri djevojčice i sedamnaestomjesečni Vasilije dio su šestočlane porodice Unčanin. Obezbijediti hljeb i mlijeko, kažu, postala je ozbiljna kombinatorika.

A da se u prodavnicu mora ići s planiranim i prijeko potrebnim spiskom namirnica, potvrđuje i Sanja Topić, majka četiri dječaka. Tri litre mlijeka dnevno, navodi, nisu više obaveza, već postaju luksuz.

- Do prije par mjeseci u maju ili junu smo trebali dnevno da izdvojimo oko 4,80 KM jutros je to već 7,80 KM. Јa da kupim još dvije litre mlijeka to nebi bilo dovoljno. Ali kupujemo onoliko koliko možemo i koliko nam mogućnosti i uslovi dozvoljavaju - dodaje ona.

Cijene mlijeka u maloprodaji, u pojedinim prodavnicama dostižu i tri marke. S obzirom da je trenutna otkupna cijena sirovog mlijeka, od 80 pfeniga do marke i sedam, proizvođači imaju svoju računicu o cijeni u maloprodaji.

- Uvijek je bilo učešće farmera 60 odsto u cijeni litre mlijeka koja se prodaje u trgovini. Prema tome to bi sada bilo 1,80 KM - ističe Vladimir Usorac predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske.

U Privrednoj komori Srpske, visoku cijenu mlijeka, pravdaju poskupljenjem ambalaže, ostalih inputa, ali i otkupne cijene mlijeka. U Udruženju za zaštitu potrošača kažu, da je povećanje drastično - prelazi i stoodstoni procenat.

- Ako to sve uporedimo sa prošlogodišnjom cijenom kada je cijena mlijeka bila negdje 1,10-1,20 vidimo koliko je sada drastično veća cijena - smatra Murisa Marić Udruženje građana "DON" Prijedor.

 Dodaju da nesavjesni trgovci ne poštuju mjere Vlade i ograničene marže, koje su u prometu na veliko smanjene na šest odsto. Zbog toga i inspekcijski organi na terenu.

- Znači preduzete mjere, izdati prekršajni nalozi i izdato rješenje o korekciji cijena. Vraćanje cijena na one okvire koje su i zakonom propisane - kaže Radivoje Gavrić glavni Republički tržišni inspektor.

Ono što ohrabruje jeste da se u Republici Srpskoj ne smanjuje proizvodnja mlijeka. Resorno ministartsvo podstiče povećavanje proizvodnje – za sada dvije mljekare u Srpskoj.

- Omogućila i sufinansirala nabavku 1.500 junica, koje će kroz svoju amortizaciju, odnosno u sistemu davanja mlijeka omogućiti dodatnih pet miliona litara mlijeka - istakao je Milan Puzigaća viši stručni saradnik za planiranje i razvoj stočarske proizvodnje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U Republici Srpskoj trenutno postoji 3.800 proizvođača mlijeka, tri mljekare i jedna sirana, što je dovoljno za potrebe građana.