latinica  ћирилица
28/11/2022 |  07:50 ⇒ 07:58 | Autor: TANЈUG

Italija: Broj stradalih u klizištu na Iskiji porastao na sedam (FOTO)

Najmanje sedam osoba, uključujući bebu staru tri nedjelje, brata (5) i sestru (11), nastradalo je na južnom italijanskom ostrvu Iskija nakon što je klizište izazvano jakom kišom opustošilo gradić Kazamičola, saopštila je kancelarija prefekta Napulja.
Klizište  u Italiji (Foto: EPA-EFE/Ciro Fusco ITALY OUT) -
Klizište u Italiji (Foto: EPA-EFE/Ciro Fusco ITALY OUT)

Vlasti Napulja su juče potvrdile da se pet osoba i dalje vodi kao nestalo i dodale da postoji strah da su one zatrpane ispod urušene zemlje.

Preostale žrtve su roditelji bebe, lokalni stanovnik (31) i bugarski turista, preneo je AP.

Posljedice klizišta u Italiji (Foto: EPA-EFE/Ciro Fusco ITALY OUT)

Pored poginulih i nestalih, četiri osobe su povrijeđene, a više od 160 je raseljeno.

Italijanska vlada proglasila je vanredno stanje na ostrvu Iskija na hitnoj sjednici koja je održana u nedjelju i izdvojila dva miliona evra za službe spasavanja i obnavljanje javnih usluga, prenio je AP.

- Vlada izražava bliskost sa građanima, gradonačelnicima i gradovima ostrva Iskije i zahvaljuje spasiocima koji tragaju za žrtvama", navodi se u saopštenju italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Klizište na Iskiji (Foto: EPA-EFE/Ciro Fusco ITALY OUT)

Veoma jaka kiša pokrenula je u subotu pred zoru ogromno klizište sa naslagama blata i odronima koji su se survali niz padinu uzvišenja prema luci Kazamičola, rušeći sve pred sobom i odnoseći u more čitave zgrade i vozila.