latinica  ћирилица
28/11/2022 |  08:28 ⇒ 08:38 | Autor: TANЈUG

Slovenci podržali vladine prijedloge zakona na referendumu

Birači u Sloveniji podržali su na referendumu tri prijedloga zakona - o vladi, izmjenama zakona o dugotrajnoj njezi i o zakonu o radiodifuziji, čije je usvajanje htjela da spriječi opoziciona Slovenačka demokratska stranka predloživši izjašnjavanje birača.
Ljubljana  (Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Ljubljana (Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Prema većini prebrojanih glasova, rezultati su sljedeći: zakon o RTV Slovenije podržalo je 62,80 odsto birača, a 37,20 odsto birača glasalo je protiv; za zakon o dugotrajnoj njezi 62,23 odsto je glasalo za, a 37,78 odsto protiv i za prijedlog zakona o vladi glasalo je 56,65 odsto, a protiv 43,34 odsto, prenosi RTV Slovenije.

Premijer Slovenije Robert Golob smatra da je ishod jučerašnjih referenduma jasna poruka da vlada nije izabrana da koči rad države, već da radi za dobrobit građana.

On je izrazio uvjerenje da opozicija neće ponovo zaustavljati zakone koji su odobreni na referendumima i zahvalio se biračima što su ozbiljno shvatili poruku da učestvuju na referendumu.

Prema njegovim riječima, poruka sa referenduma je jasna i u kontekstu izlaznosti zbog čega je izrazio nadu da će opozicija "ponizno prihvatiti volju naroda".

- Ne očekujem da će neko dati ostavku, niko još neće otići u penziju, barem ne sutra. Očekujem, međutim, da opozicija neće povlačiti poteze sa ciljem da zaustavi danas izraženu volju naroda, već će je ponizno prihvatiti. Počnimo svi zajedno da radimo za budućnost. Srećno Sloveniji - rekao je slovenački premijer i izrazio uvjerenje da će svi pokazati zrelost i da će se u budućnosti "živjeti u boljoj Sloveniji".

Golob je najavio da će naredne nedjelje saopštiti imena budućih ministara, rekavši da je to "stvar koalicionih partnera u vladi".

Rezultati glasanja neće biti konačni prije nego što budu dopunjeni rezultatima poštanskog glasanja, a 5. decembra i listićima iz inostranstva, pa se očekuje da će zvanični rezultati referenduma biti poznati tek u januaru.

Inicijator referenduma je bila opoziciona SDS koja želi da spreči sprovođenje ova tri zakona, prenijela je ranije agencija STA.

Prijedlog zakona o vladi otvara put ka povećanju broja ministarstava, a zakon o radiodifuziji ima za cilj depolitizaciju javnog emitera RTV Slovenija.