latinica  ћирилица
28/11/2022 |  08:42 ⇒ 08:44 | Autor: SRNA

Varhelji: Vrata EU otvorena za BiH

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da su vrata EU otvorena za BiH i da je preporuka o dodjeli kandidatskog statusa bezuslovna, ali da politička elita mora dokazati da žele napredak i da su spremni za provedu prijeko potrebne reforme.
Oliver Varhelji (Foto: EPA/JULIEN WARNAND) -
Oliver Varhelji (Foto: EPA/JULIEN WARNAND)

- Svi smo na jednoj geopolitičkoj raskrsnici. Mjesto BiH je u EU. Dodjela kandidatskog statusa je ponuda EU građanima BiH, nešto što se dešava jednom i uz velika očekivanja - istakao je Varhelji.

Varhelji je u kolumni za "Nezavisne novine" podsjetio da je Evropska komisija prošlog mjeseca dala preporuku da se BiH dodijeli kandidatski status uz razumijevanje da se preduzimaju određeni koraci, navodeći da ta preporuka dolazi sa visokim očekivanjima i jasnom porukom.

On je dodao da više konkretnih odluka čeka na usvajanje od odlazećeg saziva Savjeta ministara - usvajanje strategija o migracijama i azilu i borbi protiv organizovanog kriminala.

Na čekanju su, kaže, i usvajanje izmjena i dopuna koje se odnose na integritet pravosuđa i novi Zakon o sudovima, te preduzimanje svih mjera koje su potrebne za konačno stavljanje u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Evropolom.

- Navedene reforme će pokazati državama članicama EU da je BiH ozbiljna u svojoj želji da se pridruži EU. Te reforme nisu za Brisel, potrebne su da unaprijede svakodnevni život svih građana BiH - rekao je Varhelji.

On je istakao da rad ne prestaje sa preporukom za kandidatski status, već da se očekuje da BiH intenzivira napore na svih dobro poznatih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije, a ukazao je i da je vrijeme da se okončaju reforme Ustava i Izbornog zakona.

- Radujem se saradnji sa jednom novom energijom, sa novoizabranim vlastima, civilnim društvom i privrednicima u BiH, na ostvarenju tog cilja - rekao je Varhelji i dodao da će Evropski savjet razmatrati preporuku za dodjelu kandidatskog statusa možda već i u decembru.