latinica  ћирилица
28/11/2022 |  08:44 ⇒ 09:22 | Autor: TANЈUG

U Austriji stali vozovi zbog štrajka željezničara

Tačno u ponoć u Austriji su stali svi vozovi, pošto je sindikat željezničara pozvao na jednodnevni štrajk upozorenja.
Austrija - željeznica (Foto:  EPA-EFE/MAURITZ ANTIN) -
Austrija - željeznica (Foto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN)

Pošto pregovori sindikata i poslodavaca nisu doveli do rezultata, usljed štrajka, ne saobraćaju lokalni, regionalni, noćni, a ni međunarodni vozovi.

Sindikat zaposlenih u željeznici je uputio kritiku poslodavcima, navodeći da ih smatra odgovornim za neuspješne pregovore.

Oni tvrde da su poslodavci svoju raniju ponudu o povećanju plata za 200 evra, uz jednokratnu isplatu od 1.000 evra, povećali na prošloj rundi za samo osam evra.

- Osam evra neće spriječiti štrajk - poručio je glavni pregovarač sindikata Gerhard Tauhner, javlja Tanjug.

Poslodavci, međutim, tvrde da su svoju ponudu poboljšali sa povećanja za osam odsto na 8,44 procenta. Oni krive sindikat za štrajk.

Sindikat zahtijeva povećanje plata za 400 evra mjesečno, ukazujući da su zaposleni suočeni sa rekordnom inflacijom koja je dostigla 11 nasto.

Direktor Austrijske željeznice Andreas Mate rekao je da nema razumijevanje za štrajk.

On ističe da su poslodavci sa 8,44 odsto dali najveću ponudu za povećanje plata od svih drugih sektora.

Mate se izvinio putnicima i najavio da će OeBB učiniti sve kako bi posliie štrajka što prije ponovo bio uspostavljen željeznički saobraćaj.

Zbog štrajka željezničara više austrijskih pokrajina saopštilo je da đaci i nastavnici koji ne budu u mogućnosti da stignu u škole neće biti sankcionisani, već će se to prihvatiti kao opravdano odsustvo.