latinica  ћирилица
28/11/2022 |  09:33 ⇒ 11:32 | Autor: sputniknews.com

Vučić se sastao s predsjednikom parlamenta Norveške

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je, u okviru dvodnevne posjete Oslu, započeo sastanke sa najvišim zvaničnicima Norveške i prvo posjetio norveški parlament.
Vučić u Oslu  (Foto:Budućnost Srbije av instagram) -
Vučić u Oslu (Foto:Budućnost Srbije av instagram)

Vučić se sastao sa predsjednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem.

On je tako započeo prvu radnu posjetu Norveškoj u svojstvu predsjednika Srbije, nakon što je u Beogradu prije dvije sedmice održana konferencija zajedno sa Norveškom i zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije.

Vučić je ranije najavio da Srbija treba da sprovede reformu u sektoru energetike i diverzifikuje izvore snabdijevanja gasom i naftom, kao i da poveća ulaganja u obnovljive izvore energije i da će joj u tome pomoći Norveška koja jedan od lidera u toj oblasti i zelenoj tranziciji.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je u delegaciji Srbije, sastaće se sa državnim sekretarom u Ministarstvu gasa i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i razgovarati o saradnji dvije zemlje u oblasti energetike.

Vučić će zatim imati radni ručak koji će predsjednik Vlade Norveške Јunas Gar Store prirediti u čast predsjednika i delegacije Srbije u vili norveške vlade.

Predsjednik Srbije će se sastati i sa kraljem Haraldom Petim i prestolonasljednikom Hokonom, a planirano je i da položi vijence na spomenik stradalim Јugoslovenima u Norveškoj u Drugom svjetskom ratu uz vojne počasti.

Vučić će, kako je predviđeno, prvi radni dan u Norveškoj završiti posjetom ambasadi Srbije u Oslu i večerom sa norveškim privrednicima.