latinica  ћирилица
28/11/2022 |  09:50 | Autor: sputniknews.com

Gasprom planira da konzervira opremu za Sjeverne tokove

Gasprom planira da konzervira opremu za gasovod na kompresorskim stanicama Portova i Slavjansk, koji prenose gas do gasovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2, piše list Komersant.
Gasprom  (Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Gasprom (Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

Sva oprema će nakon konzervacije ostati u kompresorskim stanicama, a u slučaju potrebe biće pokrenuta u kratkom roku, rekao je jedan od sagovornika.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra istovremeno na dva ruska gasovoda koji dostavljaju gas Evropi – Sjevernom toku 1 i „Sjevernom toku 2.

Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji. Operater gasovoda, kompanija Nord strim AG je tada saopštila da je riječ o incidentima bez presedana i da je nemoguće procijeniti kada će šteta biti sanirana.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 radi o aktu međunarodnog terorizma.

Prema njegovim riječima, to je najopasniji presedan jer konkurenti na taj način tjeraju Evropljane da kupuju energente po višim cijenama.