latinica  ћирилица
28/11/2022 |  11:08 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Stevandić: Republika Srpska izgubila je mnogo, naša tuga je velika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je danas izraze dubokog žaljenja zbog smrti velikog srpskog pjesnika, esejiste, književnog kritičara, redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti i Senata Republike Srpske Rajka Petrova Noga, njegovoj porodici, Akademiji i Senatu.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Rajko Petrov Nogo bio je veliki pjesnik, veliki erudita, a ono što je najvažnije istaći veliki patriota i čovjek koji je svim srcem i svojim intelektualnim kapacitetom bio uz Republiku Srpsku, od njenog osnivanja do danas - ističe se u telegramu saučešća.

Kako navode iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine, odlaskom Rajka Petrova Noge, Republika Srpska izgubila je istinskog prijatelja, a Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske ne samo svog redovnog člana, nego istinskog intelektualca, velikog pjesnika, akademika čija riječ se poštovala i s pažnjom slušala i onda kada je govorio tiho.

- On je to radio pjevajući, a njegova poezija govorila je o biću srpskog naroda, njegovoj duhovnosti, pravoslavlju, tradiciji i korijenima - napisao predsjednik Stevandić u telegramu.

On je podsjetio da je Rajko Petrov Nogo tokom života dobio sve relevantne srpske književne nagrade, ispisujući neponovljive stihove o trajanju i istoriji.

- Republika Srpska izgubila je danas mnogo, srpska književnost takođe. I naša tuga je velika. Dragi Rajko, neka ti je laka zemlja i široki rajski vrtovi Gospodnji - navodi se u telegramu predsjednika Narodne skupštine.