latinica  ћирилица
28/11/2022 |  12:23 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Dodik: Očekujemo četiri delegata u Domu naroda

Lider SNSD Milorad Dodik očekuje da ova politička partija ima četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

- Prema onome šta smo razgovarali sa našim koalicionim partnerima to ne bi trebalo da bude problem, ali ne mogu reći sa sigurnošću imajući u vidu da su svi "skočili" od regiona, SAD, Velike Britanije da razgovaraju sa svakim poslanikom i pokušavaju da slome njihovu volju - rekao je Dodik novinarima u Kotor Varošu.

On je rekao da su neki sinoć i pozvani u Beograd da u ko zna kakvom formatu razgovaraju sa nekim ljudima koji nisu vlast.

- Ambasador SAD u BiH hodao je po Republici Srpskoj i miješao se u unutrašnje strane, a u politički život se miješaju svaki dan. Britanci prijete, prizivivaju, ohrabruju i šta sve ne i sve je odjednom postalo važno. Važno je zato što smo imali netačnu tvrdnju da je od pet delegata u Domu narodu nametnuto da je prosta većina četiri, iako matematika kaže da je to tri - rekao je Dodik.

On je ponovio da je zato važno da SNSD ima četiri kandidata da bi se tamo moglo na najbolji način zaštiti interes Republike Srpske što SNSD radi na najbolji način.

Dodik kaže da lider SDA Bakir Izetbegović juče poziva opoziciju iz Republike Srpske da zajedno formiraju vlast na niovu BiH, što je matematički moguće, ali funkcionalno nikako.

- Vidjećemo, koalicija oko SNSD-a ima apsolutnu većinu u Republici Srpskoj pa će se vidjeti šta je moguće, a šta nije - istakao je Dodik.

On kaže da je Sarajevu potrebno da Republiku Srpsku okrivi za sve, odnosno za neke zastoje, ali da to neće uspjeti.

- Vratite nas na Ustav BiH jer Republika Srpska neće BiH koja je suprotna ovom ustavu. Ako hoćete BiH, vratite se Dejtonskom sporazumu što smo jasno rekli i tu nema dileme - rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska neće BiH kreiranu u ambasadama SAD i Velike Britanije, zemalja koje su uvijek bile protiv Srpske i urušavali je do mjere da ne može da postoji.

- Zar protiv Republike Srpske nije bilo uvođenje Oružanih snaga BiH, obavještajne službe, Suda i Tužilaštva - rekao je Dodik i napomenuo da je i fiskalni sistem dijelom prenesen na nivo BiH, a da svega toga u Dejtonu nema.