latinica  ћирилица
28/11/2022 |  12:42 ⇒ 13:32 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija preorijentiše privredu na nova tržišta

Međunarodna trgovina je sada u krizi, Rusija preorijentiše privredu na nova tržišta, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin  (Foto:EPA-EFE/ALEXANDER SHCHERBAK / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto:EPA-EFE/ALEXANDER SHCHERBAK / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT)

- Ovo je posebno aktuelno danas, kada je međunarodna trgovina u krizi. Imajući to u vidu, u Rusiji se preduzimaju velike mjere za preorijentisanje izvozno-uvoznih operacija na nova tržišta, radi se na unapređenju i poboljšanju efikasnosti novih magistralnih međunarodnih koridora Istok-Zapad i Sjever-Јug - rekao je Putin, obraćajući se putem video-linka na XVIII forumu međuregionalne saradnje Rusije i Kazahstana koji se održava u Orenburgu.

Ruski lider je istakao da dvije zemlje imaju velike izglede za zajedničku saradnju u različitim sferama industrije, uključujući i u visokotehnološkoj.

On je takođe podsjetio da je Rusija bila i ostala jedan od najvećih investitora u ekonomiju Kazahstana - ukupna investicija se procjenjuje na skoro 17 milijardi dolara. Više od 30 velikih investicionih projekata se realizuje u svim ključnim sektorima privrede bez izuzetka, naglasio je Putin.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev nalazi se u prvoj posjeti inostranstvu nakon pobede na izborima. Danas će imati sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.