latinica  ћирилица
28/11/2022 |  12:47 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Podignuta nova optužnica za Dobrovoljačku

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kerima Lučarevića.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Optuženi se tereti da je, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše ЈNA i TO RBiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. maja do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije "republičkog" štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da, dana 02.maja 1992. godine nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj ЈNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostaljanje zarobljenih pripadnika ЈNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela.

- Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 03. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO "RBiH" u zgradi Predsjedništva BiH i petom spratu Centralnog zatvora - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177., a sve u vezi sa članom 180. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.