latinica  ћирилица
28/11/2022 |  13:05 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Banjac: Četiri delegata u Domu naroda BiH važna za odbranu interesa Srpske

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac smatra da je jedina logična stvar da se vlast na nivou BiH formira uz učešće izbornih pobjednika i vladajuće većine u Republici Srpskoj, čija bi četiri delegata u Srpskom klubu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bila važan dio odbrane interesa Srpske.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

- I to zajedno sa poslanicima u Predstavničkom domu parlamenta BiH i srpskim članom Predsjedništva BiH - rekao je Banjac Srni povodom današnjeg sastanka predstavnika opozicije iz Srpske - SDS-a, PDP-a i liste "Za pravdu i red" sa rukovodstvom SDP-a BiH u Sarajevu na kojem će biti razgovarano o izboru delegata u Dom naroda BiH iz Srpske, te o formiranju vlasti na nivou BiH bez SNSD-a.

On je rekao da je legitimno pravo svih partija, pa i opozicije u Srpskoj, da pokuša da uđe u vlast na nivou BiH.

- Ali, vidjećemo. Mislim da neće doći do drugačijeg formiranja vlasti, osim onako kako je narod izglasao na izborima - rekao je Banjac.

On je ponovio da ulazak opozicije u Srpskoj u vlast na nivou BiH ne bi bio u skladu sa izbornim rezultatima.

- Naravno da ne ako znamo da srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dolazi iz SNSD-a - partije koja je osvojila najviše glasova. Tu imamo i Ujedinjenu Srpsku i DEMOS koji imaju poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH. I kada sve pogledamo, vladajuća koalicija u Srpskoj ima realnu većinu što se tiče srpskog dijela u Domu naroda - podsjetio je Banjac.

On kaže da ga začuđuje borba za četvrtog delegata u Domu naroda parlamenta BiH u kojoj koalicija na čelu sa SNSD-om pokušava da ih ima kako bi blokirala sve moguće procese na štetu Srpske.

- S druge strane, opozicija ima toliku želju da blokira u tome vladajuću većinu u Republici Srpskoj, a sve da bi mogli da dogovaraju nešto sa partijama iz Federacije BiH što je za mene apsolutno neshvatljivo. Mora se znati da su Dom naroda parlamenta BiH i navedena četiri delegata u Srpskom klubu, ustvari, najveća zaštita koju Srpska može imati u parlamentu i zajedničkih institucijama BiH - rekao je Banjac.