latinica  ћирилица
28/11/2022 |  13:12 ⇒ 13:44 | Autor: TANЈUG

U Srbiji trećina preduzetničkih firmi u vlasništvu žena

U Srbiji je trećina preduzetničkih firmi u vlasništvu žena, a 87 odsto njih je zadovoljno što je ušlo u biznis, izjavila je danas direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić.
Beograd - Foto: TANЈUG
BeogradFoto: TANЈUG

Ona je na otvaranju konferencije "Žensko preduzetništvo - razvojne šanse Srbije" istakla da trećina ovih preduzetnica misli da su neravnopravni uslovi za preduzetništvo žena i muškaraca, da će se raditi na popravljanju te situacije, tako da se više ne govori o ženskom i muškom nego samo o preduzetništvu.

Navela je da se svakog 19. novembra obilježava Međunarodni dan žena preduzetnica i da se i današnja konferencija organizuje tim povodom, ali da će ove godine čitav mčesec biti posvećen ženskom preduzetništvu.

- Tako će sutra, ovdje u Privrednoj komori biti otvoren dvodnevni bazar žena preduzetnica. Završni događaj biće 20. decembra kada ćemo organizovati okrugli sto na temu razvoja i unapređenja ženskog preduzretništva u Srbiji - rekla je Simanić.

Istakla je da će i Ministarstvo privrede raditi na poboljšanju položaja preduzetnica i da je za narednu godinu najavilo još jaču podršku preduzetnicama pod nazivom "Žene su zakon".

- Radićemo i na tome da se izjednače prava preduzetnica i ostalih žena kada je riječ o porodiljskom odsustvu - naglasila je Simanić.

Kako bi se što više našla ženama preduzetnicama, Privredna komora je prije četiri godine formirala Sekciju za žensko preduzetništvo, koja okuplja veliki broj žena i za koje se organizuju razne besplatne aktivnosti radi podrške njihovim poslovima.

- Pomažemo im da izađu na strana tržišta, na sajmove, organizujemo za njih sastanke, a u narednom periodu ćemo posebno raditi na edukacijama i digitalizaciji poslovnih procesa, kao neophodnosti sadašnjeg trenutka - rekla je Branislava Simanić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je naveo da bankarski sektor raznim linijama podržava žensko preduzetništvo i da one same kažu da im je ključna pomoć mentorstvo i obuka.

- Žene vole da uče i nije im problem da kažu da nešto ne znaju i da se kroz edukacije obuče - rekao je Vasić.

Istakao je da je primjetan rast kredita ženama kao i da one uredno servisiraju svoje obaveze.

Učesnice konferencije će danas imati priliku da saznaju više o trenutnim oblicima podrške od strane države i poslovnih banaka i da razgovaraju o načinima i mogućnostima za kreiranje novih načina podrške za unapređenje konkuretnosti ženskih biznisa.