latinica  ћирилица
28/11/2022 |  13:50 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Kalabuhov: Ruski jezik sve više prisutan na univerzitetima

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov danas je na Filozofskom fakultetu na Palama otvorio Međunarodni obrazovni forum "Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture" i poručio da mu je drago što je ruski jezik sve više prisutan na univerzitetima u Srpskoj.
Igor Kalabuhov - Foto: SRNA
Igor KalabuhovFoto: SRNA

Kalabuhov je ocijenio da je to još jedan zajednički korak u razvoju odnosa i dokaz da postoje veze između ustanova i mladih ljudi iz Republike Srpske i Rusije u sferi obrazovanja, što smatra da je naročito važno.

- Bitna je razmjena jer u tome vidimo još jednu garanciju produbljivanja naših rusko-srpskih veza u izučavanju ruskog i srpskog jezika na Univerzitetu u Nižnjem Novgorodu - rekao je Kalabuhov novinarima prije otvaranja foruma.

Kalabuhov je napomenuo da ruski jezik istorijski gledano nije jezik kolonijalizma i ropstva nego jezik prijateljstva i nauka.

Forum organizuje Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Državni univerzitet u Nižnjem Novgorodu iz Ruske Federacije.

Kalabuhov je istakao da je tema foruma bitna kako za evroazijske zajednice na prostoru zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, tako i za Balkan.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je tema izazovi u visokom obrazovanju i nauci na evroazijskom prostoru, kao i položaj ruskog jezika kao baze za internacionalizaciju u obrazovanju, nauci i kulturi,

Mastilović je dodao da će na forumu o visokom obrazovanju imati priliku da razmijene iskustva kako je tekao bolonjski proces u Ruskoj Federaciji, kako teče u Republici Srpskoj i koji su budući pravci.

Prema njegovim riječima, s obzirom da Filozofski fakultet na Palama ima Centar za ruske studije imaće priliku da na jednoj naučnoj osnovi svi zajedno razgovaraju o zajedničkim pravcima u oblasti obrazovanja ali i mogućnostima razmjene studentima sa Univerzitetom u Nižnjem Novgorodu.

Zamjenik prorektora za međunarodne djelatnosti naučno-istračivačkog Državnog univerziteta "Lobačevski" iz Nižnjeg Novgoroda Konstantin Kimaev rekao je da se u Istočnom Sarajevu održava završni dio naučnog skupa koji je trajao nekoliko dana.

- Naučni skup ili forum počeo je 3. oktobra u Kazahstanu, nastavio u Beogradu, Novom Sadu i završava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Podrazumijeva okrugle stolove, susrete sa piscima i različite master klasove - pojasnio je Kimaev.

On je podsjetio da Nižnjenovgorodska oblast više godina sarađuje sa Republikom Srpskom, a da današnji skup samo produbljuju tu zajedničku saradnju.

Ambasador Kalabuhov je uručio odlikovanje prorektoru za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Marku Gutalju za doprinos razvoju saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa institucijama obrazovanja, nauke i kulture Rusije.