latinica  ћирилица
28/11/2022 |  16:41 ⇒ 18:44 | Autor: SRNA

Cvijanović: Domaće institucije da upravljaju procesima i snose odgovornost

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je na sastanku sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem istakla da domaće institucije u BiH treba da upravljaju procesima i da snose odgovornost za to.
U Sarajevu sastanak članova Predsjedištva sa Varheljijem - Foto: RTRS
U Sarajevu sastanak članova Predsjedištva sa VarheljijemFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela da postoji razumijevanje za opterećenja koja prate EU, ali da očekuje i da EU razumije specifičnosti i probleme BiH, kao i da cijeni i valorizuje napretke na putu EU integracija, te obavljanja funkcija i rada institucija.

- Želimo da se partnerski odnosi sa EU prodube, da dobiju sadržajniju dimenziju ne samo dobijanjem kandidatskog statusa, nego i mjerama koje treba da se dese nakon toga - rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Varheljijem.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Istakla da tada dolazi najzahtjevnija faza u kojoj treba ući u pristupne pregovore. Ona je dodala da o tome treba razmišljati unaprijed jer je riječ o velikom poslu.

- Mi nemamo taj luksuz da nešto uradimo danas i da onda čekamo deset ili 12 godina da se zabilježi neki uspjeh na tom putu - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na sastanku razgovarano o tome šta je sve potrebno uraditi u narednom periodu, kako bi se unaprijedio EU proces, i istakla da je izrazila opredijeljenost Predsjedništva BiH da u skladu sa Ustavom radi na svim pitanjima koja su u njegovoj nadležnosti po Ustavu BiH.

- Mislim da ćemo se tako i kretati u budućem periodu. Ukazala sam na to i da je neophodno, s obzirom na obaveze koje treba da izvršavaju različiti nivoi vlasti, da oživimo sistem koordinacije koji bi omogućio organizovano, smišljeno kretanje na evropskom putu - rekla je Cvijanovićeva.