latinica  ћирилица
28/11/2022 |  16:55 ⇒ 29/11/2022 | 11:16 | Autor: RTRS

Varhelji: Put BiH u EU otvoren, ali uz uslove (VIDEO)

Ohrabrenje za kandidatski status BiH uz uslove! Tu je poruku iz Brisela članovima Predsjedništva u Sarajevo donio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.
Članovi Predsjedištva BiH sa Varheljijem -
Članovi Predsjedištva BiH sa Varheljijem

Ova preporuka koja bi se mogla ostvariti sredinom decembra, poručio je Varhelji.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović pozdravila je ovu političku odluku evropske komisije i založila se za oživljavanje davno usvojenog mehanizma koordinacije između domaćih institucija pri donošenju ključnih odluka na putu ka EU.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik najavio da će na sutrašnjem sastanku sa Varheljijem postaviti pitanja o dodjeli kandidatskog statusa I istovremenog odlaska Kristijana Šmita iz BiH I stranih sudija iz Ustavnog suda.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

BiH moraće da sačeka na lijepe vijesti bar do sredine decembra kada bi Brisel mogao odlučiti o dodjeljivanju kandidatskog statusa.

Iako je javnost očekivala da tu odluku danas u Sarajevu saopšti evropski komesar za proširenje. Umjesto toga Oliver Varhelji je izrazio zadovoljstvo brzinom formiranja vlasti poslije izbora ali i dalje ostaje obaveza ispunjavanja 14 ključnih prioriteta kako na odlazećem Savjetu ministara tako i na novoizabranom Predsjedništvu i PS BiH.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović ponovila je opredjeljenost te institucije pri izvršavanju obaveza na evropskom putu, istovremeno poručila da od EU očekuje razumjevanje za unutrašnje stvari u BiH.

Naglasila je potrebu ponovnog aktiviranja mehanizma koordinacije koji se do sada selektivno primjenjivao.

Njen kolega Denis Bećirović poručuje da je većina stanovnika opredjeljena za članstvo u EU i zato bi kandidatski status bio veliko ohrabrenje.

BiH je 2016.godine podnijela zahtjev za kandidatski status, 2019. od Brisela dobila je 14 uslova , od kojih su promjena ustava BiH zbog sprovođenja presude Sejdić-Finci, formiranje Vrhovnog suda BiH, odlazak stranih sudija iz US BiH i mnoge druge prektično neriješive do sredine narednog mjeseca za kada je Varhelji najavio odluku o kandidatskom statusu.

Stoga se ta eventualno pozitivna odluka može sagledavati u kritičnom geopolitičkom trenutku za EU zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Sa evropskim komesarom sutra će u Istočnom Sarajevu razgovarati predsjednik Republike Srpske. Uoči tog sastanka Milorad Dodik je rekao da postoji dosta spekulisanja o kandidatskom statusu BiH i kancelariji OHR-a odnosno Kristijana Šmita.

- Koja je to EU koja kaže da BiH može imati kandidatski statuis ali da će ostati lažni Kristijan Šmit,kao i sudije Ustavnog suda BiH. Koja je to Evropa, a kada pričaju istinu kada govore o vladavini prava ili kada govore da treba da opstane , kada pričaju istinu i to ću ga sutra pitati - poručio je Dodik.

O evropskom putu BiH komesar Oliver Varhelji razgovarao je i sa predsjedavajućim Savjeta ministara. Zoran Tegeltija poručio je da bi dobijanje kandidatskog statusa relaksiralo odnose unutar BiH.