latinica  ћирилица
28/11/2022 |  18:19 ⇒ 19:17 | Autor: SRNA

Cvijanović: Јasni zajednički ciljevi - korak ka EU integracijama

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas, nakon sastanka sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem, da su jasni zajednički ciljevi korak za napredak ka EU integracijama.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela da ono o čemu su danas razgovarali jeste da su pitanja koja su sadržana u okviru 14 prioriteta veoma ozbiljne teme i zahtijevaju ozbiljan pristup i EU i BiH.

- Drago mi je da na tim pitanjima možemo da imamo partnerstvo, da uđemo u suštinu svakog od tih pitanja i vidimo šta je po srijedi. Prva sam koja će reći da treba da se poštuje Ustav i ustavne nadležnosti, ali isto tako i naša koordinacija. Mislim da sa aspketa ili vizure EU jesu stvari puno bolje. Ono što se očekuje od nas jeste sprovođenje izbornih rezultata i da se nezavršeni poslovi iz prošlosti završe - istakla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare.

Ona je rekla i da razumije da postoje velike šanse da BiH dobije kandidatski status, te da žali što se to nije desilo ranije, ali da je to pitanje političke odluke.

- Kako mi donosimo političke odluke u našim institucijama, tako to radi i EU. Mislim da smo se mi danas ovdje dobro razumjeli, da je ovo bio sastanak koji nas tjera u nekom pozitivnom smjeru i prosto želim da se to zadrži, te da u nekom narednom periodu nadograđujemo ono o čemu smo danas razgovarali - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da nije tajna da članovi Predsjedništva BiH imaju različite pristupe, te dodala da je za EU važno i to što su uglavnom prevaziđena neslaganja o kontakt tački za saradnju sa Evropolom.

Cvijanovićeva je naglasila da bi i blagovremeno formiranje Vlade Federacije BiH /FBiH/ i Savjeta ministara bilo napredak koji bi EU mogla da vrednuje.

- Ako vi formirate Vladu FBiH za osam ili 18 nedjelja, a ne za osam godina, kao što je ranije bio slučaj, to je i za EU i za nas ovdje veliki pomak. Ako imate konstituisanu Vladu Republike Srpske 10. ili 15. decembra, to je zaista pomak, jer je to jedan od nivoa vlasti koji obavlja ozbiljan posao. Bez obzira što se žmuri na to, to je ozbiljan posao i kada je riječ o procesu EU integracija - istakla je Cvijanovićeva i dodala da se svaki zakon usklađuje sa propisima EU.

Ona je poručila da zajednički ciljevi i dobra volja mogu voditi pozitivnom rješenju.

- Ako imate zajednički cilj koji obuhvata bar nešto od vaše dobre volje, a odnosi se na EU, onda je moguće da se stvari dešavaju u pozitivnom smislu. Јa mislim da mi nismo naivni ljudi i pripadamo svijetu politike i dugo smo svi u politici, pa i znamo kako određene stvari stoje - rekla je Cvijanovićeva.