latinica  ћирилица
28/11/2022 |  18:20 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

Tegeltija: Potvrda kanidatskog statusa relaksirala bi odnose u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija danas je u razgovoru sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem izrazio očekivanje da će Evropski savjet polovinom decembra potvrditi dodjelu kandidatskog statusa BiH jer bi to relaksiralo odnose unutar BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da bi takva odluka usmjerila fokus svih političkih aktera u BiH na evropski put i potrebne reforme.

Tokom sastanka je istaknuto da Savjet ministara ostaje predan evropskim integracijama i usaglašavanju politika i standarda sa pravnom stečevinom EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U razgovoru su razmijenjena mišljenja o BiH-EU dijalogu o okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prevladavanju energetske krize i podršci budžetima u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.

Ovom sastanku prethodio tet-a-tet susret Tegeltije i Varheljija na kojem su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH u svjetlu EU dijaloga o okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.