latinica  ћирилица
28/11/2022 |  18:22 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

Cvijanović: Nije dobro da se u BiH mehanizam koordinacije primjenjuje selektivno

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se mehanizam koordinacije u BiH primjenjuje selektivno, što nije dobro ukoliko BiH želi u EU.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je podsjetila da je BiH davno, na zahtjev EU, usvojila mehanizam koordinacije dok je ona još bila predsjednik Vlade Republike Srpske, kada je BiH imala Briselsku mapu koja je sadržavala dva uslova - jedan je da se izvrše izmjene Ustava u skladu sa odlukom "Sejdić i Finci", a drugi da se uspostavi mehanizam koordinacije.

- Mi smo izvršili svoju obavezu prije mnogo godina kada sam bila predsjednik Vlade Srpske, ali nažalost ne primjenjuje se u potpunosti, odnosno primjenjuje se selektivno u određenim oblastima. Mislim da je neophodno da se primjenjuje pogotovo kada se uđe u fazu da usklađujete zakonodavstvo na različitim nivoima vlasti i preuzimate evropsko pravno nasljeđe, onda je neophodno da koordinišete aktivnosti - rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem.

Ona je istakla da je, ukoliko se želi koordinisati i planirati pomoć EU, te koristiti sredstva iz IPA fondova, neophodno da se izvrši koordinacija tih aktivnosti.

- Nije dobro da neko bude uključen, a neko isključen iz tog procesa. To su stvari na kojima treba raditi i na to sam danas ukazala komesaru - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je taj mehanizam koordinacije neophodan, ako BiH dobije status kandidata.

"- Ako govorimo o tome šta dolazi iza toga - to je najzahtjevnija faza kada se dobije datum i nakon toga počnete pregovore. Kada se počnu pregovori moraju se imati jedinstvene pozicije o određenim pitanjima. Da biste došli do jedinstvene pozicije morate da znate ko šta radi i kako se koordinišu ti poslovi, dakle ko čini pregovaračke timove i radi onaj silni operativni i politički posao - pojasnilaa je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su to važna pitanja.

- Voljela bih da se to poštuje u okviru BiH zato što znam da svugdje gdje postoji decentralizovana vlast, gdje postoji više nivoa vlasti, onda morate da koordinišete svoje aktivnosti ako želite da imate bilo kakav efekat - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u prošlosti bilo perioda kada se to radilo.