latinica  ћирилица
28/11/2022 |  19:31 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Za podršku upravljanju migracijama 40 miliona evra u naredne tri godine

U Sarajevu je danas potpisan memorandum o razumijevanju između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Međunarodne organizacije za migracije u BiH u vezi sa dobrovoljnim i prislilnim povratkom, kojim je potvrđena podrška IOM-a BiH u oblasti upravljanja migracijama.
Sarajevo - potpisvanje Memoranduma - Foto: SRNA
Sarajevo - potpisvanje MemorandumaFoto: SRNA

Memorandum su potpisali ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i šef IOM-a u BiH Laura Lungaroti.

Lungerotijeva je navela da je IOM potpisivanjem memoranduma potvrdio svoju podršku BiH u intenziviranju sveukupnih aktivnosti institucija i agencija u BiH u oblasti upravljanja migracijama, u skladu sa novom politikom za readmisiju, povratak i reintegraciju.

Ona je potvrdila da BiH prednjači među zemljama regiona po efikasnosti u ovoj oblasti.

Prema njenim riječima, u proteklom periodu IOM je pomogao doborovoljni povratak više od 1.300 lica u zemlje porijekla.

Lungerotijeva je napomenula da se potpisani memomradum od kriznih situacija okreće ka dugoročnom i održivom pristupu na pronalaženju rješenja za migracione tokove.

Cikotić je zahvalio evropskim partnerima na kontinuiranim naporima i podršci operacijama upravljanja migracijama u BiH, za koje je EU izdvojila 40 miliona evra za naredne tri godine.

- Situacija sa migrantima posljednjih dana mijenja se u pozitivnom smislu i njihov broj u BiH je sa oko 3.000 pao na oko 2.000 - rekao je Cikotić novinarima.

Cikotić je naveo da je BiH ubjedljivo najuspješnija zemlja u regionu kada je riječ o povratku migranata u zemlje porijekla, što se naročito odnosi na Pakistan, Bangladeš.

On je rekao da su pri kraju radovi u migrantskom naselju Lipa za lica koja namjeravaju da se vrate u zemlju porijekla.

Cikotić je pojasnio da se danas potpisani memorandum odnosi na korištenje znatnih evropskih sredstava agencijama u BiH u oblasti upravljanja migracijama.