latinica  ћирилица
29/11/2022 |  08:58 ⇒ 09:05 | Autor: SRNA

Kusturica: Rajko Petrov Nogo je "zaslužio odmor"

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica poručio je da je jedan od najvećih srpskih pjesnika Rajko Petrov Nogo, koji je preminuo juče u Beogradu, "zaslužio odmor".
Rajko Petrov Nogo - Foto: SRNA
Rajko Petrov NogoFoto: SRNA

- Onaj koji je napisao "Zimomoru" i onaj koji je izgovorio tako tešku riječ, a čiji je život bio uglavnom patnja, u jednoj fazi i političko stradanje, zaslužuje da se preseli u toplije krajeve, da se preseli u jedno novo naselje u kome će sve biti lakše nego što je bilo u njegovom životu - rekao je Kusturica.

On je naveo da je Rajko Petrov Nogo čovjek koga su kamioni po Sarajevu gonili da ga ubiju i čije preseljenje u Beograd biva spas tijela, ali, izgleda ne i duše.

- Ali je makar tamo gdje se skrasio, a to je bila Srbija, izbjegao nove kamione i nove napade - rekao je Kusturica.

Akademik Matija Bećković je povodom smrti Noga rekao da, isto kao što je "onaj Srijemac Rajko ostao sam u Srijemu, tako je i Rajko od Hercegovine dugo samovao i bolovao na Voždovcu /u Beogradu/".

- Ali, Rajko Nogo je za sebe ispleo nevidimu i nepoderivu kapu u sonetnoj formi i postao posle /Јovana/ Dučića i /Alekse/ Šantića najizvedeniji i najpodvezaniji pesnik koji nam je stigao iz Hercegovine - rekao je Bećković za "Večernje novosti".

On je pojasnio da je upravo ove riječi izgovorio pred Nogom, kada je primao "Žičku hrisovulju", a da ga je dok je bolovao opjevao i posvetio mu pjesmu čiji stihovi glase:

- Bogami sam dobar ko me vaspitavao i plemenit sam ko me podizao, dobro sam se držao ko me saslušavao i porastan sam gde sam porastao. Dosta naučih ko me je učio. Dobro sam prošao ko mi je sudio, malo sam mučen ko me je mučio, nije čudo kada bih promirotočio - rekao je Bećković o Nogi.

Akademik i senator Republike Srpske Rajko Petrov Nogo preminuo je juče u 77. godini u Beogradu.