latinica  ћирилица
29/11/2022 |  09:17 ⇒ 09:21 | Autor: TANЈUG

Gust smog prekrio Nju Delhi (FOTO/VIDEO)

Gust smog prekrio je danas glavni grad Indije Nju Delhi, pošto se stanje pogoršalo sa početkom zime. Nivoi čestica zagađenja u vazduhu, poznatih kao PM2.5 , tri puta su iznad prihvatljivih granica.
Gust smog prekrio Nju Delhi (Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Gust smog prekrio Nju Delhi (Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Najzagađeniji glavni grad na svijetu svake zime ima dodatne probleme jer niske temperature i slabi vjetrovi zadržavaju zagađujuće čestice bliže zemlji, prenosi Rojters.

- Kako minimalna temperatura bude opadala, postepeno će se pojavljivati magla, koja će se tokom ranih jutarnjih sati vjerovatno povećati, što će dovesti do pogoršanja indeksa kvaliteta vazduha - saopštila je vladina agencija za nadzor kvaliteta vazduha.

Indeks kvaliteta vazduha u dijelovima grada danas je porastao iznad 400, što je klasifikovano kao kategorija "teškog" zagađenja vazduha, saopštile su vlasti.

Gust smog prekrio Nju Delhi (Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Centralni savjet za kontrolu zagađenja saopštio je da je tokom mjerenja u 10.00 časova ujutru u regoinu glavnog grada, nivo PM 2,5 čestica dostigao brojku od 180, što je tri puta više od preporučene gornje granice od 60.

Vlasti su tokom godina donijele više mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu, uključujući prebacivanje vozila javnog prevoza na čistije gorivo i kontrolu spaljivanja ogrevnog drveta i otpada tokom hladnog vremena, ali stručnjaci kažu da ove mjere treba primijeniti širom sjeverne Indije i u gradovima i mjestima oko Nju Delhija i širem regionu glavnog grada, kako bi se efikasno kontrolisalo zagađenje, navodi Rojters.