latinica  ћирилица
29/11/2022 |  09:58 ⇒ 11:46 | Autor: sputniknews.com

Novak: Ograničenje cijene nafte neprihvatljivo, Moskva će poslovati po tržišnim uslovima

Ograničenje cijene ruske nafte, koje razmatraju zapadne zemlje, je neprihvatljivo i nosi ogromne rizike, jer može dovesti do deficita energenata, izjavio je potpredsjednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.
Proizvodnja nafte u Rusiji (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Proizvodnja nafte u Rusiji (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Novak je ponovio da Rusija neće isporučivati naftu zemljama po ograničenim cijenama, čak i ako joj to bude isplativije.

- Imamo prilično čvrst stav, bez obzira na to koja će biti gornja granica cijene. Čak i ako bude visoka, to je u principu neprihvatljivo. I dalje ćemo raditi po tržišnim uslovima - rekao je Novak na IV Rusko-kineskom energetskom biznis forumu.

Istovremeno je upozorio da ograničenje cijena može dovesti do deficita energenata.

- Posljednja ograničenja, odnosno odluke o gornjim granicama cijena povlače za sobom ogromne rizike za funkcionisanje industrije koje provociraju deficit energenata i deficit ulaganja u industriju, i to ne samo naftnu - ocijenio je Novak.

On je zaključio da su zapadne sankcije protiv isporuka energenata nepromišljene.

Ranije je list "Vol strit džurnal" saopštio da bi Sjedinjene Američke Države i saveznici mogle da postignu dogovor o ograničenju cjene ruske nafte na nivou od 60-70 dolara po barelu. Drugi izvori navode da bi limit mogao da bude postavljen na 70 dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, komentarišući ideju Zapada da ograniči cijenu ruskih energenata, više puta je isticao da Rusija neće ništa izvoziti, ukoliko to bude protivriječno njenim interesima.