latinica  ћирилица
29/11/2022 |  10:25 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Inspektori na području OC Јahorina proveli 53 posebne kontrole; Ukupan iznos kazni 202.000 KM (VIDEO)

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske sproveli su trodnevnu akciju pojačane posebne kontrole poreskih obveznika na području Olimpijskog centra Јahorina gdje su bila angažovana 22 inspektora koja su za tri dana izvršila 53 posebne kontrole. Izdat je 31 prekršajni nalog, od čega 20 za pravna lica i 11 za samostalne preduzetnike. Zbog utvrđenih nepravilnosti, ukupan iznos kazni je 202.000 KM i 21 usmeno rješenje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana.
Poreska uprava RS - Foto: RTRS
Poreska uprava RSFoto: RTRS

Iz Poreske uprave saopšteno je da su zbog utvrđenih nepravilnosti kažnjeni sljedeći poreski obveznici: T.R. "Max" Јahorina, "Viktorija" s.p.. Sokolac, Restoran "Trebevićki raj" Trebević, "Rajska vrata" s.p Јahorina, "Vila Andrea" s.p Trebević, "Stanišić" d.o.o PЈ Restoran "Brus" Trebević, "Lavina" d.o.o Јahorina, zatim "Bord 20" doo Јahorina, "Luing" d.o.o PЈ "Centrala" Јahorina, te "Ski feniks" d.o.o Јahorina.

- Akcenat je bio na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika. Kontrole su izvršene na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava Srpske, te sprovedenih analiza rizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini poreski obveznici na području Јahorine ne prijavljuju sav prihod, te da ne prijavljuju radnike u Јedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa - saopšteno je iz ove ustanove.

Pored toga, u toku ove akcije sprovođenja pojačanih posebnih kontrola inspektori Poreske uprave Srpske su obišli i više od 30 mjesta poslovanja, odnosno poreskih obveznika koji još nisu počeli sa radom.

- Tokom sprovođenja akcije uočeno je da je većina prekršajno kažnjenih poreskih obveznika povratnici u vršenju prekršaja, tj. da su u toku prethodnih kontrola takođe prekršajno kažnjavani, zbog čega su pojedinim poreskim obveznicima izrečene novčane kazne u dvostrukom iznosu - rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

On je najavio da će Poreska uprava Republike Srpske i u narednom periodu nastaviti sa ciljanim akcijama posebnih kontrola kod onih poreskih obveznika za koje postoje indicije o padu poreske discipline širom Republike Srpske, pa tako i na području Јahorine.

- S tim u vezi, pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise i da svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju svojih poreskih obaveza. Cilj Poreske uprave Republike Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Srpskoj posluju pod istim uslovima - rekao je Maričić.

Inače, navode iz Poreske, ovakve pojačane akcije kontrola na području Јahorine inspektori Poreske uprave Republike Srpske sprovodili su i prethodnih godina, pred početak ili u toku zimske sezone.

- Tako je u toku zimske turističke sezone 2020/2021. godine izvršeno 20 posebnih kontrola, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato šest prekršajnih naloga, na ukupan iznos kazni od 13.500 KM, a otkrivena su i dva neprijavljena radnika. Takođe, u toku prošle zimske sezone, 2021/2022. godine, na Јahorini je izvršeno 120 posebnih kontrola. U 78 posebnih kontrola utvrđene su nepravilnosti, zbog čega su poreskim obveznica izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 339.500 KM. Takođe, tom prilikom je otkriveno šest neprijavljenih radnika i doneseno 17 usmenih rješenja mjera zabrane obavljanja djelatnosti, kao i jedno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti - navodi se u saopštenju.