latinica  ћирилица
29/11/2022 |  11:43 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

HDZ BiH i "osmorka" potpisali sporazum o formiranju vlasti u FBiH (FOTO/VIDEO)

U Sarajevu je potpisan sporazum stranaka koji čine "osmorku" i HDZ-a BiH, a potpis na dokument stavili su lideri HDZ-a Dragan Čović i SDP-a BiH Nermin Nikšić.
Čović - Nikšić (foto:twitter.com/Dragan-Covic) -
Čović - Nikšić (foto:twitter.com/Dragan-Covic)

Riječ je o dokumentu pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period do 2026. godine".

Time bi vlast na nivou Federacije BiH trebalo da čine "osmorka" i HDZ, dok SDA nakon dugo godina odlazi u opoziciju.

Čović je rekao da može garantovati da će stranke okupljene oko HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora  učiniti sve da predano rade na realizaciji dokumenta u cijelini, bez uslovljavanja i prolongiranja.

- Sve što je napisano u sporazumu smo usaglasili. Kako ćemo ga razraditi od strane onih koji će biti nosioci vlasti to će biti drugo pitanje, jer će to morati biti mnogo sadržajnije. Što se tiče parnera iz Republike Srpske mislim da ćemo u četvrtak, 1. decembra, imati konstituisanje Predstavničkog doma parlamenta BiH i Predstavničkog doma Federacije BiH - rekao je Čović.

Tim konstituisanjem, dodao je, biće definisan Kolegijum i tada će se tačno znati ko čini koaliciju na nivou BiH sa treće strane, ali je siguran da će to biti SNSD.

Nikšić je potpisivanja dokumenta istakao da se ovim dokumentom pokazalo da je moguće da se formira vlast koja je spremna izvršavati dogovoreno i sistem u okviru kojeg će se razgovorima dolaziti do rješenja koja će se implementirati.

- Predstoji nam dalji rad na operacionalizaciji ovog sporazuma. Iskreno se nadamo i čvrsto je opredjeljenje koalicije da do Nove godine probamo formirati i Savjet ministara i Vladu Federacije BiH, naravno i kantonalne valade gdje god da je moguće - rekao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je rekao da će u procesu formiranja vlasti na nivou BiH puno jasnija situacija biti konstituisanjem Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Teško da će se moći izbjeći SNSD. Mislim da je to neka naša realnost koju trebamo prihvatiti i ispoštovati - dodao je Nikšić.