latinica  ћирилица
29/11/2022 |  11:51 | Autor: SRNA

Radanović: Јedini makadam među dvije opštine u FBiH - od Glamoča do Drvara

Drvar i Glamoč jedine su dvije opštine u Federaciji BiH /FBiH/ koje su spojene makadamskim putem dužine dvadesetak kilometara, a asfaltiranje ove dionice je od izuzetnog značaja jer se tu nalaze srpska povratnička sela, rekao je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je objasnio da u opštinama Drvar i Glamoč u Livanjskom kantonu živi većinski srpsko stanovništvo, a hitno je potrebno izvršiti i povezivanje asfaltnim putem Drvara sa Istočnim Drvarom u Republici Srpskoj.

- Smatram da bi bio dobar gest kada bi FBiH izdvojila sredstva za rješavanje tog problema koji decenijama muči stanovništvo Drvara i Glamoča - ocijenio je Radanović.

On kaže da razumije kantonalne, ali i federalne vlasti jer asfaltiranje ovog putnog pravca iziskuje velika novčana sredstva, ali je ova velika investicija izuzetno značajna.

- Pozivam institucije Republike Srpske i Srbije da iznađu sredstva da se taj put od Drvara do Glamoča asfaltira, naravno u saradnji sa kantonalnim i federalnim institucijama u čijim je nadležnostima ovaj putni pravac - apelovao je Radanović.

On je dodao da ovaj putni pravac nije asfaltiran baš zbog toga što su tu srpska sela, odnosno Srbi nisu tretirani na adekvatan način ni u Livanjskom kantonu niti u FBiH.

Radanović je podsjetio da putni pravac od Drvara do Istočnog Drvara takođe nije asfaltiran.

- Dnevno veliki broj stanovnika iz Drvara putuje u Istočni Drvar gdje su zaposleni, jer u Drvaru nemaju mogućnost za poslom. I tu je velika potreba da se asfaltira put od federalnog dijela Drvara do Istočnog Drvara koji se nalazi u Republici Srpskoj - istakao je Radanović.

On je naveo da je putna infrastruktura dobra od Istočnog Drvara do Banjaluke, pa bi asfaltiranje pravaca od Dravara prema Istočnom Drvaru otvorilo novu mogućnost da se ide ka Banjaluci.