latinica  ћирилица
29/11/2022 |  11:54 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Višković nastavio konsultacije sa predstavnicima stranaka i socijalnim partnerima (FOTO)

U nastavku konsultacija sa političkim partijama, mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjluci sa delegacijom Ujedinjene Srpske, na čelu sa predsjednikom Ujedinjene Srpske Nenadom Stevandićem.
Radovan Višković sa članovima Ujedinjene Srpske (Foto: Vlada Srpske) -
Radovan Višković sa članovima Ujedinjene Srpske (Foto: Vlada Srpske)

- Tokom konsultacija, mandatar Višković naglasio je da će ključni zadatak nove Vlade biti očuvanje fiskalne i političke stabilnosti Republike Srpske, ističući da se suočavamo sa složenom geopolitičkom situacijom koja se neminovno odražava na gotovo sve segmente života u Republici Srpskoj - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Predstavljajući programska opredjeljenja nove vlade, Višković podvukao je da od svih političkih partija očekuje da predlože kvalitetna kadrovska rješenja koja će moći da se nose sa izazovima koji nas očekuju u narednom periodu, ističući da složena vremena u kojim djelujemo traže kvalitetne i stručne kadrove sposobne da iniciraju i provode politiku buduće vlade.

Takođe, Višković ukazao je da od članova buduće Vlade očekuje maksimalan angažman, te proaktivno djelovanje s ciljem daljeg razvoja Republike Srpske.

Opšte i načelne stvari vezano za funkcionisanje Vlade Republike Srpske u izazovnim uslovima energetske, prehrambene i nadolazeće krize koja će sigurno imati politički karakter, bila je tema razgovora sa mandatorom za sastav nove Vlade Srpske Radovanom Viškovićem, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nakon konsultacija.

Očekujemo da se penzije i dalje usklađuju, rekao je predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović, nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

Višković sa penzionerma (Foto: Vlada Srpske)

Višković je naglasio je da obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija, ostaje jedan od imperativa i u radu buduće vlade.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da je na današnjim konsultacijama sa mandatarom za sastav nove Vlade Radovanom Viškovićem u fokusu bila privreda.

Višković i Ćorić (foto: Vlada Srpske) 

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja Vlade Republike Srpske i Privredne komore bila dobra i konstruktivna, što je doprinijelo očuvanju ekonomske stabilnosti Republike Srpske u vremenu punom izazova na globalnom planu.

Višković je istakao  da je u protekle četiri godine, uprkos mnogobrojnim izazovima, došlo da povećanja BDP-a, spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske, plata i penzija, te da i nova Vlada svoje aktivnosti u narednom vremenu planira da usmjeri u pravcu daljeg ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srpske.

Pero Ćorić (Foto: RTRS)

Pod hitno treba napraviti strategiju razvoja Republike Srpske, jer su dosadašnje strategije bile neciljane, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić, nakon konslutacija sa mandatarom za sastav nove Vlade Radovanom Viškovićem.

U Vladi Republike Srpske održan je sastanak mandatara za sastav nove vlade Radovana Viškovića sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.