latinica  ћирилица
29/11/2022 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

U decembru počinje anketno istraživanje poljoprivrednih gazdinstava

Republički zavod za statistiku će od 1. do 15. decembra sprovesti anketu u okviru godišnjeg istraživanja poljoprivrednih gazdinstava.
Zavod za statistiku Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za statistiku Republike SrpskeFoto: RTRS

Anketom će biti obuhvaćeno oko 6.000 poljoprivrednih gazdinstava, od koji 5.500 porodičnih i 500 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika lociranih na teritoriji Republike Srpske, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Anketiranje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava telefonskim putem će sprovesti obučeni i ovlašteni anketari Zavoda.

Ovom statističkom aktivnošću će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama, metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata prikupiti podaci o korištenom poljoprivrednom zemljištu, ostvarenoj proizvodnji, zasijanim površinama u jesenjoj sjetvi, površini i cijeni zemljišta uzetog u zakup, kao i podaci o brojnom stanju stoke i ostvarenoj stočarskoj proizvodnji.

U saopštenju se navodi da anketa predstavlja redovno statističko istraživanje na uzorku koje se provodi u godišnjoj dinamici.

Prikupljeni podaci o poljoprivrednim gazdinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo u statističke svrhe.

Iz Zavoda upućuju poziv svim poljoprivrednim gazdinstvima koja su obuhvaćena ovim anketnim istraživanjem, da prihvate saradnju i daju korektne odgovore ovlaštenim anketarima, te doprinesu uspješnom sprovođenju ankete.