latinica  ћирилица
29/11/2022 |  13:47 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Ćorić: Fokus razgovora sa Viškovićem privreda i realizacija reformi

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da je na današnjim konsultacijama sa mandatarom za sastav nove Vlade Radovanom Viškovićem u fokusu bila privreda.
Pero Ćorić - Foto: RTRS
Pero ĆorićFoto: RTRS

- U fokusu je bila i realizacija programa socijalno-ekonomskih reformi za 2023. godinu sa osvrtom na nekoliko tema o kojima smo razgovarali. Ono što je Privredna komora i dostavila prilikom izrade ovog dokument, to je prije svega digitalizacija i tehnološki razvoj privrede Republike Srpske, nedostatak radne snage i načini kako doći do kvalitetne radne snage i naravno u fokusu su bila javna preduzeća i javna uprava, odnosno restruktuiranje javnih preduzeća. Razgovarali smo i cijeni električne energije za sljedeću godinu, uslovi isporuke električne energije, stanje u šumama Republike Srpske i drvoprerađivačkoj industriji - naveo je Ćorić.

Istakao je je saradnja Privredne komore i Vlade Republike Srpske dobra.

- Samo zajedničkim radom možemo se suočiti sa izazovima koje donosi 2023. godina zbog energetske krize, sutiacije u svijetu, padom proizvodnje u zemljama Evropske unije kao najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Republike Srpske biti izuzetno teška, da mnoga preduzeća u ovom trenutku imaju smanjene narudžbe što može itekako uticati na poslovanje privrede Republike Srpske - naveo je Ćorić.

O IZVOZU PELETA

Ćorić je naveo da će se analizirati prijedlog Vlade Srpske vezana za cijenu peleta.

Ističe da treba da se preispita odluka i da se dozvoli izvoz peleta za privredna društva koja sada imaju pelet na stanju.

- Pa da imaju vremena da to mogu prodati na inostrano tržište, da se realizuje izvoz, da se spasu ta preduzeća od eventualne štete ako taj pelet ne izvezu. Nedostatak peleta na početku grejne sezone uslovio je da su brojni privredni subjekti, domaćinstva prešli sa grijanja na pelet na električnu energiju što će se odraziti negativno. Danas se na berzi struja prodaje po 250, 300 evra po megavat satu, privredi po 53 evra, domaćinstvima po 25 i umjesto da prodamo električnu energiju po 300 evra mi ćemo je sada smanjivati po 20 evra domaćinstvima, umjesto da smo se na vrijeme snabdjeli peletom u septembru ili oktobru - pojasnio je Ćorić.

Dodao je da su razgovarali o borbi protiv sive ekonomije.

- Da se nelegalnosti po raznim osnovama svedu na minimum što će stvoriti mogućnost za povrat određenih sredstava prema privredi - zaključio je Ćorić.