latinica  ћирилица
29/11/2022 |  14:09 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

Objavljeni javni konkursi za razvoj publike i otkup knjiga

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas Јavni konkurs za sufinansiranje projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Srpske i Јavni konkurs za otkup knjiga objavljenih u Srpskoj u 2022. godini, drugi dio, saopšteno je iz ovog ministarstva.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Јavni konkurs za sufinansiranje projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Srpske raspisan je sa ciljem podizanja interesa postojeće publike za kulturu i umjetnost, kao i stvaranja nove, angažovane publike, u skladu sa strateškim opredjeljenjem razvoja kulture Srpske za period od 2017. do 2022. godine, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo će sufinansirati projekte razvoja publike iz oblasti pozorišne, muzičke i muzičko-scenske, vizuelne i multimedijalne umjetnosti te književnosti koji će biti vrednovani na osnovu konkursom preciziranih osnovnih ciljeva.

- Oni se odnose na stvaranje angažovane publike; povećanje vidljivosti kulturnih sadržaja u digitalnom obliku i drugim medijima, razvoj modela za interaktivnu komunikaciju sa publikom putem digitalnih sadržaja; istraživanja i edukaciju u kulturi, kao i na osmišljavanje inovativnih pristupa u uspostavljanju komunikacije sa umjetničkim djelima - poručuju iz Ministarstva.

Pravo prijavljivanja na konkurs imaju udruženja koja imaju utvrđen status reprezentativnog udruženja i reprezentativnog strukovnog udruženja u kulturi, zatim javne ustanove čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave i ostala udruženja u kulturi koja se bave kulturom i umjetnošću, navodi se u saopštenju.

Na Јavni konkurs za otkup knjiga objavljenih u Srpskoj u 2022. godini mogu se prijaviti pravna lica registrovana za obavljanje izdavačke djelatnosti u Srpskoj.

Prilikom odabira najboljih publikacija u obzir će se uzeti knjige od značaja za kulturu i umjetnost Srpske iz sljedećih kategorija: domaća književnost (proza, poezija, eseji, drama, kritika, knjige za djecu,školske lektire); prevedena književnost (proza, poezija, eseji, drama, kritika) objavljena od strane izdavača iz Srpske; publikacije iz oblasti umjetnosti i kulture koje promovišu naše kulturno nasljeđe i savremenu kulturu i umjetnost.

Izbor i selekcija publikacija za otkup vršiće se u skladu sa konkursom propisanim kriterijumima.

Јavni konkursi, uz prateće projektne obrasce, dostupni su na portalu Vlade Srpske – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture i ostaju otvoreni 30 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu Nezavisne novine, odnosno do 29. decembra 2022. godine.