latinica  ћирилица
29/11/2022 |  14:24 ⇒ 17:58 | Autor: SRNA

Sunak: Završeno "zlatno doba" odnosa Londona i Pekinga

"Zlatno doba" odnosa Velike Britanije i Kine je završeno, izjavio je britanski premijer Riši Sunak.
Riši Sunak (Foto: EPA/TOLGA AKMEN) -
Riši Sunak (Foto: EPA/TOLGA AKMEN)

On je tokom prvog govora o spoljnoj politici otkako je izabran za premijera najavio da će promijeniti stav Velike Britanije o Kini.

Sunak je rekao da su bliski ekonomski odnosi tokom protekle decenije bili "naivni", te da Britanija mora da "priželjkivanje zamijeni čvrstim pragmatizmom prema konkurentima".

Premijer je, međutim, upozorio da ne treba sprovoditi "retoriku Hladnog rata", te da se globalni značaj Kine u brojnim sferama ne može ignorisati.

Govoreći o protestima koji se dešavaju u Kini, Sunak je naveo da je Peking odabrao "dalje kažnjavanje", uključujući napad na novinara Bi-Bi-Sija.

- Smatramo da Kina predstavlja sistemski izazov našim vrijednostima i interesima, izazov koji postaje akutniji usljed kretanja Pekinga ka još većoj autoritarnosti - istakao je Sunak.

Prema njegovim riječima, osim "zlatnog doba odnosa Britanije i Kine", završena je i "naivna ideja" da će veći obim trgovine sa Zapadom voditi ka političkoj reformi u Kini, piše Bi-Bi-Si.

On je naveo da će Britanija sarađivati sa saveznicima, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Јapan, kako bi "kontrolisala pooštrenu konkurenciju", uključujući diplomatijom i angažovanjem.

Sunak je tokom govora obećao i nastavak podrške Ukrajini.