latinica  ћирилица
29/11/2022 |  15:03 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

CIK usvojio izvještaj o provjerama lista za Vijeće naroda Srpske

Centralna izborna komisija BiH usvojila je danas u Sarajevu izvještaj o izvršenim provjerama 30 kandidatskih lista za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske na kojima je ukupno 68 kandidata.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Utvrđene su i kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, i to 16 kandidatskih lista na kojima je 29 kandidata koje je dostavila Skupština Kantona Sarajevo, 11 kandidatskih lista sa 27 kandidata koje je dostavila Skupština Zeničko-dobojskog kantona, te devet kandidatskih lista sa 19 kandidata koje je dostavila Skupština Livanjskog kantona.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i ostavka Amira Hurtića u Skupštini grada Doboja, a mandat dodijeljen Nirmeli Јanković, kao i ostavka Ognjena Bodiroge u Skupštini opštine Foča, umjesto kojeg je mandat dodijeljen Branki Dragičević.

CIK je na današnjoj sjednici izrekao i novčane kazne za lažno predstavljanje političkih subjekata u biračkim odborima.

Ovom odlukom, SDP i stranka "Bh zeleni" kažnjeni su sa po 4.000 KM, Stranka radom za boljitak, Lijevo krilo i bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović kažnjeni su sa po 3.000 KM, dok su predsjednici i potpredsjednici pojedinih biračkih odbora kažnjeni sa po 1.000 KM i zabranom angažovanja u radu biračkih mjesta na period od četiri godine.

Sa današnjeg dnevnog reda sjednice CIK-a skinute su tačke vezane za prijedlog odluke o prigovoru političkih subjekata SDS, PDP i Platforme za progres, o čemu će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici.