latinica  ћирилица
29/11/2022 |  15:31 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Dodik sa Varheljijem: Srpska za evropske integracije (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Istočnom Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.
Dodik i Varhelji (Foto: twitter.com/MiloradDodik) -
Dodik i Varhelji (Foto: twitter.com/MiloradDodik)

Dodik je nakon sastanka rekao da je na sastanku potvrđeno da će BiH u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU, te da to nije uslovljeno.

On je rekao da postoji sporazum o dvije stvari - migrantskoj politici i kontakt tački u BiH za saradnju sa Evropolom, što je dugoočekivano.

Dodik je naveo i da je od Varheljija dobio obećanja da će biti deblokirana sredstva Evropske unije i da će biti nastavljena izgradnja koridora 5C od Doboja do Vukosavalja.

Prethodno, Dodik je na Tviteru zahvalio Varheljiju na podršci evropskom putu, dodajući da Republika Srpska ostaje opredijeljena za evropske integracije.

Dodik je naveo da je sa Varheljijem razgovarao o svim reformama koje je neophodno sprovesti, između ostalih, o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, o stavljanju u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, kao i o drugim važnim pitanjima.

Varhelji je naveo da reforme moraju biti ubrzane kako bi se dobila pozitivna odluka o kandidatskom statusu.