latinica  ћирилица
29/11/2022 |  15:57 | Autor: RTRS

Ambasada Rusije: Sporazum Sarajeva i Kijeva licemjeran

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da je licemjerna gotovo svaka tačka Sporazuma o prijateljskoj saradnji Sarajeva i Kijeva koji je na marginama Kijevskog investicionog foruma u Briselu potpisala gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić, te da taj dokument otvara niz pitanja.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

- U skladu sa članom jedan, oba glavna grada "zastupaju evropske vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava", "posvećena su ljudskim pravima i principima međunarodnog prava", te "promovišu miran suživot u Evropi". Skoro svaka tačka je ispunjena licemjerjem - navode iz Ambasade.

Iz Ambasade Rusije pitaju o kakvoj vladavini prava se može razgovarati sa onima koji su uzurpirali vlast kao rezultat državnog udara 2014. godine, čime su započeti dugogodišnji tragični događaji u Donbasu?

- O kakvoj posvećenosti ljudskim pravima možete ragovarati sa onima koji su tokom sedam godina vršili sistematsko bombardovanje civilnog stanovništva pomoću zapadnog oružja, zbog čega su ginuli i dalje ginu žene, starci i djeca? - pitaju iz ruske Ambasade u Sarajevu.

iz Ambasade pitaju o kakvom mirnom suživotu se može razgovarati sa onima koji su, kao što je već izvjesno, planirali upotrebom sile preuzeti teritoriju gdje su ljudi slobodnim demokratskim glasanjem izjavili da su protiv fašističkog režima?

- Kako gospođa Karić može komunicirati sa duhovnim sljedbenicima onih koji su uništavali bukvalno na hiljade Јevreja, Rusa, Poljaka, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti? Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti sa njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? - navode iz ruske Ambasade.

Iz Ambasade Rusije pitaju da li će Karićeva u glavnom gradu BiH zabraniti rusku kulturu, muziku i balet, te da li će u skladu sa odredbama ovog dokumenta poslati dobrovoljce iz Sarajeva da bi pomogli ukrajinskim neonacistima?

Kao vrhunac apsurda iz Ambasade Rusije navode to što je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jeziku.

Ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jeziku, da li to znači da se Karićeva odriče bošnjačkog, srpskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi BiH i Ruske Federacije, dodaje se u saopštenju, uz konstataciju da su možda pitanja iz Ambasade Rusije retorička ali da će ona, prije ili kasnije, pred svojim biračima morati dati odgovor na njih.

Na poziv gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, juče je gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić učestvovala na panelu u okviru Kijevskog investicionog foruma u Briselu.