latinica  ћирилица
29/11/2022 |  16:08 ⇒ 16:10 | Autor: TANЈUG

Dačić: Nastavićemo saradnju s Kinom uprkos neprimjerenim pritiscima

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas nakon sastanka sa delegacijom Komunističke partije Kine da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg)

- Mi ćemo i pored svih pritisaka koji dolaze na neprimeren način nastaviti našu saradnju sa Kinom - poručio je Dačić na konferenciji za novinare u sjedištu SPS i ocijenio da je to u obostranom interesu.

On je zahvalio Kini na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodajući da i Kina može da računa na podršku Srbije kada je reč o njenom suverenitetu i integritetu.

Predsjednik SPS je podsjetio i na istorijske činjenice, poput one da je tokom bombradovanja 1999. godine, jedna od meta u Beogradu bila i kineska ambasada.

Kada je riječ o saradnji dvije partije, Dačić je rekao da ona traje više decenija, te da u okviru uspješne saradnje Srbije i Kine jača i međupartijska saradnja.

- Naše dvije zemlje su prijateljske, jedni druge podržavamo, imamo i Sporazum o strateškom partnerstvu, a odnosi između predsjednika Kine Si Đinpinga i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića su na visokom nivou - istakao je Dačić.

Zamjenik ministra međunarodnog odeljanja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Kuan Hongšan rekao je da su sa delegacijom SPS razgovarali o jačanju saradnje u svim oblastima između dvije države, ali i na nivou partija.

- Razmijenili smo mišljenje i dogovarali konkretne planove za buduću saradnju dvije parije. Komunistička partija Kine i SPS su bratske partije, a dvije države imaju čelično prijateljstvo - rekao je Hongšan.

On je pozvao delegaciju SPS da posjeti Kinu, dodajući da i danas pamte Dačićevu posjetu Kini februara 2020. godine kada je počela pandemija korona virusa, uz ocjenu da je to bila hrabra odluka i velika podrška kineskom narodu.

Ponovio je da dvije zemlje zajedno čuvaju međunarodno pravo izrazio zadovoljstvo činjenicom da se Srbija razvija.