latinica  ћирилица
29/11/2022 |  17:00 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Tegeltija: Dodik ne želi da bude marioneta Zapada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne želi da bude marioneta Zapada, vodi politiku koja je usmjerena na suverenitet, a interesi Srpske su mu na prvom mjestu, izjavio je savjetnik predsjednika Republike Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da su Zapadu, kao rezultat toga, svi koji se suprotstavljaju Dodiku "dobrodošli".

- Oni /Zapad/ odavno podržavaju sve protivnike Dodika, u ovom slučaju gospođu /Јelenu/ Trivić i opoziciju u cjelini. Ovaj proces traje već duže vrijeme. Situacija sa predsjedničkim izborima postala je vrhunac. Rekao bih da je ovo bio početak pokušaja "obojene revolucije" na banjalučkim ulicama - rekao je Tegeltija za rusku agenciju FAN.

On je istakao da su bošnjački političari stali na stranu Zapada, iako BiH zvanično zauzima neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini.

- Zbog polarizacije na sjeveru evropskog kontinenta našli smo se u situaciji da Zapad zahtijeva od BiH da se oprijedeli. Isto važi i za Srbiju. Zahtijevaju: ili sa nama ili protiv nas. To je princip koji ne možemo da prihvatimo, jer želimo da održimo tradicionalno bratske odnose sa Ruskom Federacijom i ruskim narodom čiji su korijeni mnogo dublji i od ovog vijeka", rekao je Tegeltija.

S druge strane, dodao je on, BiH je okružena NATO-om i Zapadom, nastoji da se pridruži EU i želi da održi odnose sa Zapadom.

"U takvoj situaciji, brinući prije svega o interesima srpskog naroda, čiji interesi nisu da stane na stranu u ovoj situaciji, ne stvaramo nikakav verbalni ili politički diskurs o Rusiji u smislu negativne konotacije. Istovremeno, Dodik se više puta sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Na Balkanu ga smatraju "ruskim igračem", "dugom rukom Kremlja". Zato ga Zapad politički napada i podržava sve njegove protivnike. Međutim, Dodik je prije svega srpski igrač na Balkanu - rekao je Tegeltija.

On je rekao da je Republika Srpska pod ogromnim pritiskom kao rezultat ukrajinske krize, ali da sve ankete govore o rusofiliji Srba i u Srbiji i u Republici Srpskoj, o posebnom odnosu prema ruskom narodu i bratskom osjećanju.

- Nema srpskog političara koji bi išao protiv ovoga. Mi u Republici Srpskoj smo potpuno spremni da vodimo našu jedinu politiku koja je usmjerena na suverenitet i da imamo svoj stav o svim pitanjima. Na nama je da odlučimo šta je u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj, a ne da prihvatimo ono što nam bilo ko, pa i Zapad, nameće - rekao je Tegeltija.

On je ukazao da je Zapad, uz pomoć veoma impresivne vojne sile prisutne u BiH flagrantno prekršio odredbe Dejtonskog sporazuma i uz pomoć Kancelarije visokog predstavnika, te uz saglasnost Ustavnog suda, nezakonito prenio ovlašćenja Republike Srpske na nivo BiH, tražeći centralizaciju i unitarizaciju zemlje, suprotno Dejtonu.

Tegeltija je ukazao i na Ustavni sud BiH u kojem troje stranih sudija zajedno sa Bošnjacima većinom glasova donose važne odluke kojima pokušavaju da oduzmu imovinu Republike Srpske - poljoprivredno zemljište i šume.

- Mi se trudimo da to spriječimo, borićemo se i imamo mehanizam za to... Republika Srpska sa svim svojim ovlašćenjima je jedina garancija da će srpski narod u BiH moći da sačuva svoj identitet - rekao je Tegeltija.

On je rekao da je očigledno da Amerika i Britanija vode mnogo oštriju politiku prema Republici Srpskoj i otvoreno staju na stranu političkog Sarajeva, dok EU vrši pritisak, ali su njeni koraci mnogo mekši, jer pokušava da zadrži makar iluziju neutralnosti u BiH.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje imaju snažan uticaj na medijsku sferu u BiH, nevladine organizacije i određene političke partije.

- U BiH nema ruskih medija. Nijedan, bukvalno. Dok postoje "Al džazira", turski mediji i određen broj zapadnih medija. Rusija se pojavljuje samo kao ekonomski partner i kao garant Dejtonskog sporazuma, kao ambasada koja nadgleda procese čiji je garant bila Rusija - rekao je Tegeltija.

Rusija je, dodao je on, veoma korektan međunarodni partner BiH u cjelini, jer se zalaže za poštovanje suvereniteta BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i njima zagarantovanih prava Republike Srpske.

Govoreći o tome da Bošnjaci sabotiraju projekat izgradnje kraka gasovoda u Republici Srpskoj, on je rekao da će sada svi projekti u BiH biti uslovljeni ovim i nijedan projekat neće dobiti odobrenje srpskog naroda dok se ovo pitanje ne riješi.

Kada je riječ o radu Haškog tribunala, Tegeltija je rekao da su Srbi ukupno osuđeni na više od hiljadu godina, dok je ukupan rok svih osuđujućih presuda protiv Hrvata bio manji od 300 godina, a za Bošnjake još manje - i upravo je zbog te disproporcije ovaj sud izgubio povjerenje srpskog naroda.

- U Republici Srpskoj je u tom ratu stradalo 30.000 ljudi. Nad Srbima je počinjeno mnogo zločina. Za zločine nad Srbima još ima vrlo malo presuda. To stvara frustraciju u srpskom narodu - rekao je Tegeltija.

On je o zakonu o zabrani negiranja "genocida u Srebrenici", koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, rekao da je to jedan od koraka da se zauzda srpski narod, da je to negiranje demokratije i parlamentarizma, te da visoki predstavnik nema ovlašćenja da donosi zakone.

Tegeltija je podsjetio da su Srbi zahvalni Rusiji koja je u Savjetu bezbjednosti UN spriječila usvajanje britanske rezolucije kojom bi bili proglašeni "genocidnim narodom".