latinica  ћирилица
29/11/2022 |  17:25 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Štrajk u Zavodu za izgradnju: Radnici traže isplatu plata i naknada (VIDEO)

Više od 30 radnika Zavoda za izgradnju grada Banjaluka peti dan okupljaju se ispred Gradske uprave, zahtijevajući isplatu plata i naknada koje im po zakonu pripadaju.
ZIBL štrajk - Foto: RTRS
ZIBL štrajkFoto: RTRS

Iz Gradske uprave kažu da rade na prevazilaženju ovog dugogodišnjeg problema.

Banjalučki Zavod za izgradnju godinama se bori sa sve većim poteškoćama. Bez plate i novih tendera, kažu radnici, njihov socijalni status je ugrožen.

Zbog blokade računa gotovo su u bezizlaznoj situaciji.

- Već četiri mjeseca nemamo platu, naknadu za topli obrok, naknadu za prevoz za septembar i oktobar. Regres nam nije isplaćen od prošle godine, naravno ni od ove. Radni staž nam nije povezan, čak od 2014. godine postoji neki reprogram - navela je Anđelka Buzadžija, predsjednica Sindikalne organizacije ZIBL.

Smanjen obim posla i loša finansijska situacija, kažu radnici, primorali su ih da već peti dan vrijeme polučasovne pauze provode pred vratima Gradske uprave.

- Loše poslovanje Zavoda je krenulo od 2013. Svake godine sve je manje posla, što od većinskog vlasnika grada Banjaluke. S obzirom da smo predodređeni da poslove moramo dobijati od tržišta, kao akcionarsko društvo, sami znate kakva je konkuencija na tržištu, ZIBL nije mogao da bude konkurentan - istakla je Buzadžija.

Predstavnici aktuelne gradske administracije i skupštine u jednom saglasni - nezavidni položaj radnika mora u što kraćem roku da se mijenja.

- Prvi uslov za reformu jeste da odblokirate račun da bi mogli pričati o daljim koracima. Ima hiljadu varijanti da riješite problem, ali prva i osnovna jeste da odblokirate taj račun - rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

- Svi radnici moraju da imaju jednaka prava i niko ne smije da bude ugrožen. Tu smo na zadatku svi i Skupština i gradonačelnik da se to što brže, prije i efikasnije riješi - dodao je Saša Čudić, v.d. predsjednika Skupštine Banjaluke.

Pitanje nezavidne situacije Zavoda za izgradnju bi trebalo da se naće pred odbornicima već na narednoj sjednici Skupštine.

Tačka je ipak povučena, uz obrazloženje da ne rješava, nego samo maskira već doboko ukorijenjen problem.

Privremeno rješenje gradska administracija vidjela je u subvenciji "Vodovodu" od 700 000 maraka, koji bi tim novcem otkupio prostor od ZIBL-a i na taj način privremeno bi bio odblokiran račun Zavoda.