latinica  ћирилица
29/11/2022 |  17:45 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Dodik: Spremnost za razgovore sa "osmorkom", ali ne i ulazak u koalicije

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se potpisani sporazum HDZ-a BiH i "osmorke" primarno odnosi na formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i da su time stvorene sve okolnosti da se ta vlast formira što je prije moguće.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

On je izrazio očekivanje da će u FBiH, nakon osam godina, biti dobijena nova Vlada i da će Srpska s njom moći da radi.

Dodik je rekao da postoji spremnost za razgovore sa "osmorkom" o zajedničkom nivou vlasti, ali da ne postoji namjera ulaska u koalicije nego samo partnerstvo za rješavanje problema.

- Јa sam razumio da su HDZ i "osmorka" potpisali sporazum koji se primarno odnosi na Federaciju BiH. Kada se to završi, a vjerujem da hoće, doći će vrijeme da se razgovara o zajedničkom nivou - rekao je Dodik.

On je naveo da je princip da oni koji formiraju vlast na nivou entiteta treba da imaju odraz na nivou zajedničkih institucija.

Dodik je rekao da je SNSD izborni pobjednik u Republici Srpskoj.

- U ime SNSD-a i koalicije Željka Cvijanović je izabrana za člana Predsjedništva BiH, što je veoma važno. Mi ćemo već u četvrtak, vjerujem, imati četiri delegata /Dom naroda/ što je nezaobilazni faktor za formiranje vlasti na nivou BiH. Ne bih preoporučio nikome da pravi avanturu u tom pogledu. Mi nećemo oklijevati, a vidjeli smo to juče, da pokušavaju ovi iz opozicije, na neki drugi način, da se dokopaju vlasti na nivou BiH - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da oni koji predstavljaju Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama sa partnerima treba da postižu dogovor ako je moguće, a ako nije, treba energično da brane interes Republike Srpske.

- Ako imamo dogovor, idemo brzo, ako nema dogovora, ne idemo nikako. To nije pitanje Milorada Dodika ili bilo kojeg pojedinca, to je pitanje pozicije Republike Srpske na nivou zajedničkih institucija - naglasio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.