latinica  ћирилица
29/11/2022 |  18:35 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Majkić: Opozicija spremna da onemogući odbranu interesa Srpske

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je opozicija iz Republike Srpske "grčevitom borbom" za drugog delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda pokazala da je spremna onemogućiti odbranu interesa Srpske i pristati na još veće ustupke.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

- Grčevitom borbom za drugog delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH opozicija je pokazala da je spremna onemogućiti odbranu interesa Republike Srpske čemu smo svjedočili u ranijim sazivima Doma naroda kada je SNSD imao tri, a opozicija dva delegata - rekla je Majkićeva Srni.

Ona kaže da su to bila vremena kojih se mnogi sjećaju sa gorčinom, naročito kada su ta dva delegata opozicije prihvatala zakone i odluke koji su bili protiv svih interesa Republike Srpske.

- Svjedoci smo ovih dana šta je sve spremna učiniti dezorijentisana opozicija u Srpskoj da bi se dočepala vlasti na nivou BiH. Nisu pristali na ujedinjenje u svesrpski front kako bi se zaštitila Republika Srpska i onemogućilo antiustavno djelovanje u Sarajevu iako ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik pozvao kao i ostale srpske partije da se priključi jedinstvenom frontu za zaštitu interesa Republike Srpske - navodi Majkićeva.

Majkićeva kaže da je opozicija taj poziv glatko odbila, ali je potrčala u Sarajevo da se o vlasti dogovori i da o vlasti razgovara.

Ona smatra da su dva razloga za to - prvi je da se "velikodušno preporuče za vlast iako im se stranke raspadaju, a loš izborni rezultat ih nikako za to ne preporučuje", a drugi je da učine sve što mogu kako bi osujetili izbor četvrtog delegata SNSD-a u Klubu srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH.

- Opozicija je potpuno svjesna da eventualno formiranje vlasti sa partnerima iz Federacije BiH nikako ne bi moglo biti na ravnopravnim osnovama jer su oni gubitnici izbora - napomenula je Majkićeva.

Govoreći hipotetički, ona je navela da bi se od njih uvijek očekivalo da rade protiv interesa Republike Srpske, da nude nove i sve veće ustupke suprotno njihovim interesima jer zato su i ušli u vlast.

- To bi bila cijena ulaska u vlast političkih partija gubitnika izbora na svim nivoima. Evidentno je da su oni spremni da tu cijenu plate. Sraman je njihov ponižavajući odlazak da tu cijenu plate, ali još sramniji njihov povratak bez garancije da u budućoj vlasti na nivou BiH mogu igrati bilo koju političku ulogu - zaključila je Majkićeva.