latinica  ћирилица
29/11/2022 |  19:39 | Autor: TANЈUG

Kina lansirala novu letjelicu u svemir (VIDEO)

Troje astronauta poletjelo je danas u svemirskoj letjelici Šendžou-15 kako bi izvršili prvu smjenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji.
Posada svemirske letjelice Šendžou-15 (Foto:  EPA-EFE/XINHUA / Liu Lei) -
Posada svemirske letjelice Šendžou-15 (Foto: EPA-EFE/XINHUA / Liu Lei)

Svemirska letjelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poletjeli su na raketi Long March-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je posljednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje “Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedjeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vijek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

“Nebeska palata“ bila je kulminacija skoro dvije decenije kineskih misija u svemir.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Јang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.