latinica  ћирилица
29/11/2022 |  20:25 ⇒ 30/11/2022 | 10:54 | Autor: RTRS

Varhelji za RTRS: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra (VIDEO)

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU - Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.
Oliver Varhelji - Foto: RTRS
Oliver VarheljiFoto: RTRS

On je rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

Varhelji je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla donositi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Varhelji je istakao i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

- Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU - istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.