latinica  ћирилица
30/11/2022 |  07:22 ⇒ 10:11 | Autor: RTS

Stoltenberg: Pojačaćemo pomoć Kijevu; Medvedev: Ako isporuči PVO sisteme, NATO postaje meta

Sukob u Ukrajini – 280. dan. Nastavljaju se borbe na jugu i istoku zemlje. Nova pomoć Vašingtona Ukrajini za kupovinu struje i mrežnu opremu. Ministri spoljnih poslova članica NATO-a poručuju da će nastaviti da pružaju Ukrajini vojnu, finansijsku i energetsku pomoć. Moskva odgovara da, ukoliko isporuči PVO sisteme Ukrajini, NATO postaje legitimna meta. IAEA poručuje da će povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearkama.
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Nastavljaju se borbe na jugu i istoku Ukrajine. Moskva poručuje da Kijev, ukoliko želi da počnu pregovori, mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela.

Sa druge strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitar Kuleba pozvao je NATO da u što kraćem roku pruži pomoć Ukrajini. Ministri spoljnih poslova članica NATO-a su mu odgovorili da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i energetsku pomoć.

- Podržaćemo Ukrajinu sve dok bude trebalo, nećemo posustati. Tragedija bi bila za Ukrajinu ako bi Vladimir Putin pobijedio, a i za svijet jer bi postao opasniji. U interesu je NATO-a da podrži Ukrajinu - naglasio je Stoltenberg.

Novu pomoć Ukrajini od 53 miliona dolara za kupovinu struje i nabavku mrežne opreme najavljuju i Sjedinjene Američke Države.

Sa druge strane, zamenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će, ukoliko NATO počne da snabdijeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima "Patriot", oni odmah zajedno sa osobljem Alijanse postati legitimna meta ruske vojske.

Prva pošiljka đubriva proizvedenog u Rusiji krenula je juče iz Holandije za Malavi, u skladu sa izvoznim sporazumom koji postignut ranije uz posredovanje Ujedinjenih nacija, saopštio je portparol generalnog sekretara UN.

IAEA poručuje da će povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearkama.