latinica  ћирилица
30/11/2022 |  07:59 ⇒ 10:50 | Autor: sputniknews.com

Zaharova podsjetila Zapad kako je NATO lišavao vode i struje srpski narod tokom bombardovanja

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsjetila je Zapad na riječi bivšeg portparola NATO-a DŽejmija Šeja koji je 1999. godine opravdao ciljane napade na infrastrukturu Јugoslavije usljed kojih su civili ostajali bez struje i vode.
Marija Zaharova  (Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Generalnom sekretaru NATO-a Јensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i službenicima Bijele kuće za sjećanje - napisala je Zaharova na Telegramu i navela citat bivšeg predstavnika Alijanse od 25. maja 1999. godine.

Upitan zašto NATO lišava građane zemlje struje i vode, Šej je odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda.

Takođe je isticao da su jugoslovenske vlasti trebale da prihvate uslove Alijanse kako bi prestalo bombardovanje infrastrukture.

- Ako Milošević zaista hoće da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi jeste da prihvati uslove NATO-a i mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdijevaju njegovu vojsku strujom. Ako to bude imalo posljedice po stanovništvo, to je problem Miloševića. Prekid vodosnabdijevanja i struje koriste se protiv naroda Srbije, a mi smo ih "isključili" zauvijek ili na duže vrijeme zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su protjerani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Neće se svima dopasti ova razlika, ali ta razlika je za mene ključna - rekao je svojevremeno predstavnik NATO-a.