latinica  ћирилица
30/11/2022 |  08:09 ⇒ 08:12 | Autor: sputniknews.com

Hrvati se oglasili povodom Borjana

Poslije vrijeđanja Milana Borjana tokom utakmice drugog kola Svjetskog prvenstva između Kanade i Hrvatske, FIFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvata zbog ponašanja njihovih navijača. Iz Fudbalskog saveza Hrvatske tvrde da ne podržavaju rasizam i vređanje kao i da će odgovoriti FIFA.
Utakmica Kanada - Hrvatska (Foto: EPA-EFE/Neil Hall) -
Utakmica Kanada - Hrvatska (Foto: EPA-EFE/Neil Hall)

Hrvatska je savladala selekciju Kanade u okviru drugog kola grupne faze na Mundijalu (4:1), ali će taj meč biti upamćen po ružnim scenama koje su pravili hrvatski navijači.

Poslije odluke FIFA da pokrene disciplinski postupak oglasio se Fudbalski savez Hrvatske.

- Nećemo komentarisati taj postupak. Fudbalski savez Hrvatske osuđuje svaku diskriminaciju i rasizam. Izjasnićemo se prema FIFA o tome pa ćemo vidjeti šta će biti. Imamo šest dana da to uradimo - rekao je Tomislav Pacak, portparol Saveza, na konferenciji za medije u Kataru.

Golman Kanade Milan Borjan, koji je rodom iz Knina, bio je izložen žestokim uvredama hrvatskih navijača.

Oni su istakli na stadionu uvredljiv transparent na račun Borjana, aludirajići na zločinačku vojnu operaciju Oluja tokom koje je protjerano više od 250.000 Srba i ubijeno više od 2.000 ljudi, pretežno civila.

Golman Crvene zvezde otkrio je da su ga Hrvati uznemiravali i putem telefonskih poziva, a u toku utakmice čuo je sve uvrede koje su mu bile upućene.