latinica  ћирилица
30/11/2022 |  08:48 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Višković nastavio konsultacije o formiranju nove Vlade (FOTO/VIDEO)

Mandatar za sastav nove Vlade Radovan Višković nastavio je danas konsultacije o formiranju nove Vlade.
Višković - konsultacije  (Foto:instagram) -
Višković - konsultacije (Foto:instagram)

Višković je razgovarao sa delegacijom SNSD-a, koju je predvodio lider te stranke Milorad Dodik. 

Na konsultacijama je istaknuto da će prioritet nove Vlade Republike Srpske ostati aktivnosti na jačanju ekonomske i fiskalne stabilnosti Srpske, te unapređenje privrednog ambijenta i dalje poboljšanje životnog standarda građana.

Delegacija SNSD-a dala je danas punu podršku Viškoviću, ističući da će ministri iz ove stranke nastaviti da odgovorno obavljaju svoj posao i u novoj vladi Srpske na šta ih obavezuje povjerenje građana dobijeno na proteklim izborima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Dodik je nakon konsultacija rekao da se broj ministara obračunava na osnovu procenta koliko partija ima poslanika, te da bi prema toj računici ova stranka trebalo da ima deset ministara.

Prethodno je mandatar za sastav nove Vlade održao konsultacije sa predstavnicima boračkih organizacija koji su ga  upoznali sa svojim zahtjevima i problemima.

Tokom sastanka, Višković je naglasio je da konstantno unapređenje položaja boraca i svih drugih kategorija proisteklih iz proteklog rata ostaje neprikosnovena obaveza i opredjeljenje i nove vlade Republike Srpske.

Višković je upoznao je predstavnike BORS-a i drugih, srodnih organizacija sa programskim načelima buduće vlade, ističući da će i buduća vlada, kao što je činila i aktuelna, u ovoj kategoriji vidjeti partnera sa kojim će zajedno raditi na daljem poboljšavanju njihovog položaja.

Tokom sastanka, predstavnici BORS-a i drugih organizacija proisteklih iz proteklog rata iznijeli su niz otvorenih pitanja sa kojim se suočava ova populacija, te izrazili očekivanje da će, u partnerstvu sa budućom vladom, raditi na rješavanju svih problema.

Pored BORS-a, u konsultacijama su učestvovali i predstavnici sljedećih organizacija i udruženja: Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, Udruženja „Veterani“, Udruženja amputiraca, Republičke organizacije porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila, Udruženja žena žrtava rata, te Saveza udruženja civilnih žrtava rata.

Mmandatar je održao sastanak i sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničke komore.

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja Vlade Republike Srpske i Zanatsko preduzetničke komore Republike Srpske bila dobra, te da u narednom periodu treba raditi na njenom daljem unapređenju.

Kao prioritet saradnje u narednom vremenu istaknut je zajednički rad na rehabilitaciji i popularizaciji zanatstva u društvu, borba protiv "rada na crno", te zajedničke aktivnosti na unapređenju zakonske regulative iz oblasti zanatsko preduzetničke djelatnosti.

Delegacija Zanatsko preduzetničke komore Republike Srpske zahvalila je premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Republike Srpske na dosadašnjoj podršci koju su pružili zanatlijama i preduzetniima, posebno u vremenu pandemije virusa korona, te istakli podršku daljem unapređenju saradnje sa Vladom Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu Vladu.