latinica  ћирилица
30/11/2022 |  08:52 ⇒ 19:19 | Autor: SRNA

Stojanović: Ni potjernica ne garantuje izručenje Mahmuljina

Advokat Miodrag Stojanović smatra da Turska neće isporučiti osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina za kojim je raspisana Interpolova potjernica, ukoliko je u toj zemlji.
Miodrag Stojanović - Foto: RTRS
Miodrag StojanovićFoto: RTRS

Stojanović, koji je i najavljivao raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, istakao je da je pravilo takvo da se ona dostavlja međunarodnim bezbjednosnim agencijama, odnosno svim članicama Interpola.

- Ukoliko se, u jednom trenutku, u bilo kojoj državi koja je potpisnica Interpola, locira ili pronađe lice koje je na potjernici, ulazi se u proceduru njegove ekstradicije -rekao je Stojanović za Nezavisne novine.

Ali to, dodao je, podrazumijeva određene protokole.

- Prvo, da li je to djelo - djelo po zakonu te države? Pod dva - da li je za to djelo, koje mu se stavlja na teret, nastupila zastara, amnestija ili pomilovanje? Nije. Pod tri - da li je ta presuda zasnovana na kršenju ljudskih prava optuženog? Nije. U konkretnom slučaju, u pitanju je pravosnažna presuda Suda BiH - rekao je Stojanović.

Ako bi Turska došla do Mahmuljina i uhapsila ga, Stojanović kaže da bi bila dužna da ga isporuči BiH.

- Ali, da li postoji volja, da li on možda ima tursko državljanstvo, to ne znamo - istakao je Stojanović.

Srna je ranije uputila turskom Ministarstvu pravosuđa upit da li Turska podržava da u toj zemlji boravi osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin, koji se nije odazvao pravosuđu u BiH.

Na ovo pitanje iz Turske nisu ogovorili, a u međuvremenu je raspisana crvena Interpolova potjernica za odbjeglim ratnim zločincem.

Iz izvora bliskih Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH Srni je juče potvrđeno da je Interpol raspisao crvenu potjernicu za Mahmuljinom i da za njim tragaju 194 zemlje.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.