latinica  ћирилица
30/11/2022 |  10:36 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Asfaltiranje puta prema Glamoču podstaklo bi povratak Srba

Dušan Lukajić iz sela Rore, koje pripada opštini Glamoč, izjavio je Srni da bi asfaltiranje puta koji povezuje Drvar i Glamoč olakšalo život povratnicima i podstaklo stanovništvo da se više vraća na svoja ognjišta.
Glamočki kraj - selo Rore - Foto: RTRS
Glamočki kraj - selo RoreFoto: RTRS

- Asfaltiranje puta koje čekamo godinama olakšalo bi nam život. Brže bismo stizali do Glamoča, Livna, Banjaluke. Isto tako, asfaltiranje puta koji povezuje Drvar i Glamoč više bi vraćao stanovnike sela koja se nalaze na njegovoj trasi - priča šezdesetdevetogodišnji Lukajić.

Prema njegovim riječima, mještani godinama unazad čekaju na asfaltiranje ovog puta, koji je u veoma lošem stanju.

Mještani sela Rore muku muče i sa vodom, jer nemaju ni vodovodnu mrežu, a kako kaže Lukajić, put i voda su osnov za normalan život.

- Ljudi bi se vraćali na svoja ognjišta, obnavljali kuće, vraćale bi se porodice. Nadamo se da će doći i to vrijeme kada će se riješiti naši problemi i da institucije BiH, Srbije i Srpske pomognu povratnicima u ovom dijelu - kaže Lukajić.

Od Glamoča je selo Rore udaljeno 27 kilometara, dok je nešto dalje od Drvara.

Selo Rore nalazi se na regionalnom neasfaltiranom putu koji povezuje Drvar i Glamoč, dvije opštine u Livanjskom kantonu čije većinsko stanovništvo čine Srbi.

Drvar i Glamoč jedine su dvije opštine u FBiH koje su spojene makadamskim putem dužine dvadesetak kilometara, a asfaltiranje ove dionice je od izuzetnog značaja jer se tu nalaze srpska povratnička sela, rekao je ranije Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.