latinica  ћирилица
30/11/2022 |  10:41 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Deđanski: Treba biti oprezan sa svim najavama koje dolaze iz EU

Politički analitičar Stevica Deđanski izjavio je da iskustvo uči da treba biti oprezan sa svim najavama koje dolaze iz EU, jer se pokazalo da se njihova obećanja uglavnom pokažu kao netačna i lažna ili neka šargarepa koja nikada ne dolazi.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Komentarišući najavu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da će Evropski savjet na samitu EU Zapadni Balkan u Tirani 15. decembra odobriti BiH status kandidata za članstvo u Uniji ako se ubrza proces formiranja vlasti na svim nivoima, Deđanski je za Srnu rekao da bi bilo dobro ako tako bude, jer bi evropska perspektiva cijelog regiona išla u istom pravcu, što bi snizilo tenzije.

- Ipak, sa druge strane, pitanje je koliko vjerovati takvim najavama pošto smo ih i do sada imali, ali nisu bile ispunjene. I ovo može da bude samo priča kao priprema za samit i neko bildovanje atmosfere u pozitivnom smislu. Efekat toga ćemo vidjeti, a ja sam skeptičan prema tome - istakao je Deđanski.

On kaže da bi volio da to bude istinito, ali da ne vjeruje u obećanja evropskih zvaničnika.

Deđanski je objasnio da to nije vezano samo za Republiku Srpsku i BiH, već i za cijeli region, jer se EU stalno igra tim najavama o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

- Primjer je i to što Srbiji obećavaju sve i svašta ili prištinskim vlastima kojima daju obećanja o viznoj liberalizaciji, ali od toga ne bude ništa. Ipak, ne želim da budem ptica zloslutnica ili negativac. Hajde da se nadamo i čekamo šta će biti - naveo je Deđanski.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji tokom dvodnevne posjete BiH, koju je završio juče, najavio je da su vrata EU otvorena za BiH, kojoj bi sredinom decembra mogao biti odobren kandidatski status.